Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Teplejší moře, větší byznys: Itálie objevuje pěstování perel

Rychlé oteplování Středozemního moře přináší italským farmářům ústřic nečekanou příležitost – pěstování perel. Poprvé v historii by se tak mohly perly produkovat v evropských vodách.

Teplejší moře, větší byznys: Itálie objevuje pěstování perel
Teplejší moře, větší byznys: Itálie objevuje pěstování perel | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Koncem roku 2023 byly v Zálivu básníků na severozápadním pobřeží Itálie poprvé zaznamenány perlové ústřice druhu Pinctada radiata, které pocházejí z Rudého moře. Během necelého roku se rozšířily do oblastí, které byly dříve spojené především s konzumací jiných druhů ústřic.

Paolo Varrella, vedoucí místní ústřičné kooperativy, uvedl: „Zvažujeme možnost produkce pěstovaných perel právě zde.“ Kooperativa již navázala spolupráci s mexickými pěstiteli perel za účelem konzultace výrobních technik.

Podle Salvatore Giacobbeho, profesora ekologie na Univerzitě v Messině, se ústřice druhu Pinctada radiata během posledního desetiletí přesunuly do chladnějších vod Tyrhénského a Ligurského moře. Tento jev je součástí širšího trendu, kdy do Středozemního moře pronikají teplomilné druhy vlivem klimatických změn.

Manuela Falautano z italského institutu pro ochranu životního prostředí ISPRA potvrzuje, že tento trend v posledních deseti letech „exponenciálně narůstá“. Některé z těchto druhů narušují místní ekosystémy a mohou být dokonce nebezpečné pro člověka.

Italští ústřiční farmáři vnímají tuto situaci jako obchodní příležitost. Celosvětový trh s perlami dosahuje ročního obratu 244 miliard Kč. Adriano Genisi, dlouholetý dovozce perel, uvedl, že ústřice druhu Radiata by mohly produkovat klenoty podobné ceněným japonským perlám „Akoya“. První sklizeň by mohla proběhnout již za rok.

Oteplování Středozemního moře má však i negativní dopady. Je spojováno s nárůstem silných bouří, například té, která minulý měsíc u Sicílie potopila luxusní jachtu s tragickými následky. Franco Reseghetti z Italského národního institutu pro geofyziku a vulkanologii varuje, že teploty v hlubších vrstvách Tyrhénského moře dosahují rekordních hodnot a očekává se jejich další růst. „Obrovské množství energie spojené s tímto oteplováním může sloužit jako palivo pro devastující atmosférické jevy,“ upozorňuje Reseghetti.