Světové burzy drtí jeden z největších propadů od roku 2020

Aktuální nervozita na akciových trzích po celém světě spustila jeden z největších výprodejů od března 2020, kdy trhy zasáhl obrovský propad způsobený strachem z šíření nového typu koronaviru. Důvodem je podle analytiků kombinace očekávané recese v USA, obav ze splasknutí bubliny umělé inteligence a také geopolitické napětí, které narůstá mezi Izraelem a Íránem.

Světové burzy drtí jeden z největších propadů od roku 2020
ilustrační foto | Shutterstock.com

Dnes čeká globální akciové trhy jeden z nejhorších dnů v historii, řekl analytik Purple Trading Patr Lajsek. Termínové kontrakty na americké akciové indexy podle něj ukazují doslova apokalypsu. Index VIX, kterému se jinak říká indikátor strachu a volatility, dopoledne přidával přes 50 procent a od minulého pondělí přidal 100 procent.

Výprodeje na trzích navíc mohou pokračovat, což možná očekává i legendární investor Warren Buffett. Jeho společnost Berkshire Hathaway totiž ve druhém čtvrtletí odprodala akcie za 75 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč), většinu z toho tvořily akcie společnosti Apple. Buffett tak nyní sedí na rekordní částce 277 miliard dolarů, dodává Lajsek.

Začátek nového týdne se na akciových trzích nese v duchu chaosu, doplnil analytik XTB Tomáš Cverna. Páteční zveřejnění dat z amerického trhu práce podle něj zvýšilo sázky na příchod recese. Trh práce je tak výrazný spouštěč obav o blízkou budoucnost americké i globální ekonomiky. "Investoři opouštějí riziková aktiva, jako jsou akcie nebo kryptoměny, a uchylují se do dluhopisů. To má za následek pokles jejich výnosů," upozornil.

Spouštěčem byly nejprve nepříliš uspokojivé hospodářské výsledky společnosti Alphabet, připomněl Lajsek. Po nich se podle něj část trhu začala tázat, zda se obrovské investice do AI mohou brzy vrátit a zda nejde v tomto sektoru jen o bublinu.

Červená vlna dnes ovládla zejména japonské a korejské trhy, uvedl Lajsek k propadům akciových indexů, které se zpravidla označují červenou barvou, zatímco růst indexů bývá v zelené barvě. V Evropě je zatím situace o něco mírnější, německý DAX a britský FTSE 100 dopoledne odepisovaly přes dvě procenta, francouzský index CAC 40 ráno asi tři procenta, ale později ztrátu zmírnil pod dvě procenta. Pražská burza podle indexu PX před polednem odepisovala skoro tři procenta.

Cenové propady se ale netýkají pouze akciových trhů, trpí například i kryptoměny. Nejznámější bitcoin od pátečního odpoledne odepsal téměř 25 procent. Ether za stejné období odepsal také asi čtvrtinu své hodnoty.

Výrazně se propadá i cena ropy, u které jsou při očekávané recesi obavy o poptávku. Aktuální obavy o globální recesi tak nyní výrazně převažují nad možnou eskalací situace na Blízkém východě. Barel ropy Brent se dopoledne pohyboval kolem 76 dolarů a vykazoval asi jednoprocentní pokles. Nachází se ale blízko nejnižších úrovní od začátku roku. "Jedno pozitivum tak nalézt můžeme, ceny pohonných hmot budou klesat i nadále," podotkl Lajsek.

Do doby, než přijdou příznivější makroekonomická data, může nervozita na trzích pokračovat, míní analytik Portu Marek Pokorný. Trhy také mohou být náchylné k dalšímu poklesu kvůli eskalujícímu konfliktu na Blízkém východě. "Jak už ale minulost několikrát ukázala, z poklesů se trhy vždy vzpamatovaly a dlouhodobí investoři nemusí panikařit," uzavřel.