Situace už je neúnosná. Známý slum v indické Bombaji čeká rozsáhlá přestavba

Indický slum Dharaví, známý z oscarového filmu Milionář z chatrče, projde radikální proměnou. Na přestavbu jednoho z nejhustěji obydlených míst na světě by měl dohlížet miliardář Gautama Adani, který dokonce v roce 2022 na krátko sesadil Jeffa Bezose z druhé příčky žebříčku nejbohatších lidí světa.

Situace už je neúnosná. Známý slum v indické Bombaji čeká rozsáhlá přestavba
Slum Dharavi v indické Bombaji čeká rozsáhlá přestavba. | Foto: Shutterstock

Dharaví se rozprostírá v širším centru indické Bombaje na ploše 2,1 kilometrů čtvečních, kde se v malých, většinou dvou až třípatrových plechových chatrčích a na ulicích tísní dohromady 700 tisíc až milion lidí. Jen pro představu, pražské Staré Město a Malá Strana mají dohromady rozlohu zhruba 2,7 kilometrů čtverečních. Je tedy nad slunce jasné, že život v tak stísněných podmínkách, jaké panují v tomto slumu, není jednoduchý. 

Úřady i samotní obyvatelé poukazují na nesčetné problémy, z nichž nejpalčivější je právě extrémní přelidněnost a s tím související špatné hygienické podmínky. Mnoho obyvatel nemá přístup k tekoucí vodě ani čistým toaletám a trpí různými více či méně závažnými zdravotními problémy. V některých špatně větraných místech se navíc ve vzduchu neustále vznáší prach a z přilehlých dílen se zase valí kouř. 

V průběhu minulých dekád proběhlo několik pokusů o přestavbu Dharaví, ale všechny ztroskotaly zejména na tom, že ve slumu žije tak vysoký počet lidí, že je složité je přemístit, navíc se slum nachází v centru, takže je cena pozemků velmi vysoká. Nicméně situaci by podle CNN mohl změnit plán, za nímž stojí miliardář Gautam Adani, zakladatel skupiny Adani Group, jenž se zabývá rozvojem a provozem přístavů po celé Indii.  

„Začíná nová kapitola plná hrdosti a cílů. Je to pro nás historická příležitost vytvořit nové Dharaví; důstojné, bezpečné a inkluzivní," napsal Gautam Adani na blogu své společnosti poté, co v roce 2022 vyhrál výběrové řízení na přestavbu této oblasti. Adani též slíbil, že vytvoří nejmodernější město světové úrovně, které bude odrážet znovu vzkříšenou, sebevědomou a rostoucí Indii, jež si najde své nové místo na globální scéně. Protože podle jeho slov právě Indii patří 21. století. 

Ulice s obchody v chatrčích slumu Dharavi
Foto: Shutterstock

Jeho vize nového Dharaví se setkala se smíšenými reakcemi, od těch nadějných až po skeptické. Někteří lidé navíc až tak nesouhlasí s plánovanou přestavbou, že se rozhodli demonstrovat v ulicích. Leitmotivem protestů je obava ze ztráty domova a živnosti, protože slum je kromě jiného i bludištěm malých podniků na každém rohu, od pekáren přes řezníky až po holiče.  

„Až dojde k přestavbě, jediné, co chci, je, abych mohl žít a pracovat na stejném místě. Pokud mě přemístí do jiné oblasti, přijdu o všechny své zákazníky a tím i živobytí, protože moji zákazníci nebudou vědět, kam jsem se ztratil," řekl CNN Masoom Ali Shaikh, obuvník, který ve slumu se svou rodinou žije 50 let. 

Jestli se jeho přání splní, zatím není jisté. Adaniho společnost vyhrála výběrové řízení s nabídkou 612 milionů dolarů, přičemž projekt by měl být hotový kolem roku 2030. V reakci na žádost CNN o komentář (nejmenovaný) mluvčí společnosti Dharavi Redevelopment Project Private (DRPP) uvedl, že projekt se „zavázal naplnit potřeby Dharaví a poskytnout obyvatelům nové domy s lepším vybavením, dostupností a zdroji“. 

Zároveň dodal, že společnost zkoumá všechny možnosti, jak ochránit zdroje obživy a podniky a jak pomoci zvýšit příjmy lidí, například konsolidací dodavatelských řetězců, daňovým vratkám všem podnikům po dobu pěti let a spuštěním pracovních iniciativ pro mladé lidi a ženy. Na blogu společnosti také Gautam Adani dále slíbil, že obyvatelé budou mít k dispozici lepší zdravotní péči a rekreační zařízení, otevřená prostranství, nemocnici či školu.

Někteří obyvatelé však o tom nejsou přesvědčeni. „Posledních třicet let o přestavbě jen sníme a slyšíme, ale nic se neděje,“ cituje CNN šedesátiletého Dilipa Gabekara, který se v Dharaví narodil a pracuje pro neziskovou organizaci pomáhající ženám a dětem ve slumu. Obyvatelé se také obávají, zda splní podmínky proto, aby v rámci plánu společnosti Adani získali nový byt zdarma. V případě, že se tak nestane, si budou muset obyvatelé své bydlení financovat jinde a sami z vlastních prostředků, což je pro mnohé z nich nereálné.  

Podle DRPP dostanou obyvatelé, kteří žili v přízemních jednotkách chatrčí již před rokem 2000, v novém Dharavi zdarma jednotku o rozloze nejméně 31,5 metrů čtverečních. Obyvatelé vyšších pater původních chatrčí nebo ti, kteří zde žili mezi lety 2000 a 2011, dostanou po jednorázové platbě tři tisíc dolarů jednotku o rozloze 27 metrů čtverečních, lokalizovanou do 10 kilometrů od Dharaví. A ti, kteří se do Dharaví přistěhovali po roce 2011, dostanou ve stejném okruhu též jednotku o rozloze 27 metrů čtverečních, ale budou muset úřadům platit nájemné, protože pozemky patří vládě státu Maháráštra.

Někteří obyvatelé slumu bydlí v otřesných podmínkách. 
Foto: Shutterstock

Podle projektu by všechny byty v Dharaví nebo v jeho blízkosti měly mít oddělené ložnice, toalety a kuchyně, uvedl mluvčí. Plán je výsledkem spolupráce mezi společností Adani a úřady státu Maháráštra. „Mám dostatek všech možných dokumentů, které prokazují, že na tomto místě žiji a pracuji už hodně dlouho. Ale hodně podniků v průběhu času změnilo majitele a ti současní jsou tak bez potřebných dokladů,“ uvedl obuvník Masoom Ali Shaikh. 

Baburao Mane, bývalý člen státního shromáždění spojený s opoziční stranou, který sám pochází z Dharaví, vedl jedny z nejhlasitějších protestů proti plánu Adani, včetně prosincového shromáždění, při kterém tisíce lidí pochodovaly k sídlu Adani v Bombaji. Podle jeho odhadů má platné doklady pouze 50 tisíc obyvatel, tedy zhruba jen pět procent, přičemž momentálně probíhající šetření číslo pravděpodobně ještě sníží. 

„Myslím si, že při přidělování míst by společnost Adani neměla dělat rozdíl mezi platnými a neplatnými doklady. Každý, kdo má v Dharaví pozemek, by měl dostat pozemek při přestavbě," řekl. Na dotaz ohledně obav z prokazování způsobilosti mluvčí DRPP uvedl, že její plán má vhodné mechanismy nápravy, které takové případy řeší. 

Nicméně tato slova obyvatele slumu asi příliš neuklidní. I lidé, kteří by měli mít nárok na bezplatné ubytování, se totiž strachují o situaci svých blízkých. Ve stísněných vícepodlažních budovách totiž často žije několik generací rodin. Bezplatné bydlení však dostanou pouze obyvatelé přízemí, což znamená, že hrozí jejich rozdělování, případně naopak až násilné slučování.  

„Všechny domy v Dharaví mají dvě nebo tři patra. Mám 15 členů rodiny, kteří bydlí nad sebou v jedné budově,“ řekla CNN Neeta Jadhavová, 46letá obyvatelka, která žije v Dharaví 26 let a která má dokumenty prokazující nárok. „Pokud nás všechny přestěhují do jednoho malého bytu, bude naše soužití velmi složité a asi i konfliktní. Developer by podle mě měl zvážit, zda nám nedat větší prostor.“ Vůdce demonstrantů Baburao Mane proto požaduje, aby každá domácnost získala jednotku o rozloze 45 metrů čtverečních, a slíbil, že nenechá zbourat ani jeden dům, dokud vláda nepřistoupí na jejich podmínky. 

Nicméně navzdory odporu některých obyvatel panuje v Dharaví přesvědčení, že slum přestavbu potřebuje, a stejně jako z ní mají mnozí obyvatelé obavy, jiní v ní zas vidí i příležitost pro to, aby se jejich děti měly jednou lépe než oni sami. A vzhledem k tomu, že vláda přestavbu slumu podporuje, společnost Adani stavět s největší pravděpodobností bude. Jen to, jak se nakonec s obyvateli domluví, je zatím otázkou.