Revoluční technologie ukládání tepelné energie využívá přísadu z brambůrků

Skotská společnost Sunamp vyvinula inovativní řešení pro ukládání tepelné energie, které by mohlo výrazně přispět k boji proti klimatickým změnám. Zakladatel firmy, Andrew Bissell, přišel s tímto nápadem před téměř 20 lety, když si uvědomil potenciální dopady zvyšující se hladiny moří na pobřežní oblasti.

Revoluční technologie ukládání tepelné energie využívá přísadu z brambůrků
Revoluční technologie ukládání tepelné energie využívá přísadu z brambůrků | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Základem technologie Sunamp je termální baterie využívající acetát sodný trihydrát (SAT), látku běžně používanou jako přísadu do brambůrků s příchutí soli a octa. SAT dokáže uchovávat a uvolňovat teplo prostřednictvím krystalizace. Aby se zvýšila životnost a účinnost SAT, Sunamp vyvinul speciální modifikátor krystalické struktury nazvaný Plentigrade. Tento modifikátor umožňuje až 40 000 cyklů nabíjení a vybíjení, což odpovídá více než 50 letům každodenního provozu.

Cílem této technologie je efektivně využívat přebytečnou obnovitelnou energii. Termální baterie se nabíjí v době, kdy je sluneční nebo větrná energie dostatek a je levná, a uvolňuje teplo, když je energie nedostatek nebo je drahá.

Sunamp již působí ve Spojeném království a Itálii a plánuje expanzi do dalších zemí západní Evropy a Spojených států. Společnost se soustředí zejména na kompaktní tepelné baterie pro ohřev vody v domácnostech, které jsou ideální pro domy s omezeným prostorem.