Plynovod NordStream chce „za hubičku“ koupit americký investor, Trumpův štědrý sponzor

Jiní západní zájemci podle něj do aukce nepůjdou, protože vnímají věc jako vysoce citlivou.

Jiní západní zájemci podle něj do aukce nepůjdou, protože vnímají věc jako vysoce citlivou.

Celý článek
0

Zdravotnictví v propasti. „Chce to privátní pojištění a zavřít část nemocnic,“ říká respektovaný lékař

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Celý článek
0

Kreml zakázal vývoz uranu do Ameriky. Na ceně se to zatím neprojevilo

Moskva trestá Washington za ekonomické sankce tím, že zakázala vývoz ruského obohaceného paliva do Spojených států. Americké jaderné elektrárny ale mají dostatečné zásoby, takže se to zatím na ceně paliva neprojevilo.

Moskva trestá Washington za ekonomické sankce tím, že zakázala vývoz ruského obohaceného paliva do Spojených států. Americké jaderné elektrárny ale mají dostatečné zásoby, takže se to zatím na ceně paliva neprojevilo.

Celý článek
0

Jak uvařit som tam

Nejradši mám stejně jídla z jednoho hrnce, říká Jiří Štift, šéf pražské restaurace Sia specializované na asijský family dining.

Jak uvařit som tam
Jiří Štift | Profimedia.cz

„Jsme rádi, že znovu jedeme, když vaříte jen pro prodej přes ulici, jste na nějakých pěti procentech obratu,“ říká pro týdeník Hrot jeden největších odborníků na asijskou kuchyni v Česku Jiří Štift, známý také jako porotce oblíbené televizní soutěže MasterChef.

Na závěr rozhovoru, který najdete v aktuálním vydání týdeníku Hrot, jsme Jiřího Štifta ne úplně vážně požádali o nějaký oblíbený recept. „Tak stejně mám nejradši segedín,“ zažertuje Štift, ale s receptem se nakonec svěřil.

Som tam je pálivý thajský salát z nezralé papáji, kde „som“ znamená kyselý a „tam“ utlouci.

Som tam podle Jiřího Štifta (4 porce)

Dresing

Suroviny:

  • česnek najemno nakrájený 1 stroužek
  • ravit čili papričky červené 1-2 ks – nadrobno nasekané
  • palmový cukr 50 g
  • limetová šťáva 50 ml
  • voda 25 ml
  • rybí omáčka 25 ml

Postup: Palmový cukr nasekáme nahrubo nožem a rozpustíme v rendlíku s rybí omáčkou a trochou vody. Svar necháme trochu prochladnout a přidáme nadrobno nasekanou čili papričku a česnek. Dle potřeby dochutíme limetovou šťávou.

Salát

Suroviny:

  • sušené krevety 15 g
  • arašídy 60 g
  • ravit čili paprička nakrájená najemno 1-2 ks
  • cherry tomaty – překrojené na polovinu – 16 ks
  • zelené fazolky – zblanšírované a překrojené na polovinu – 16 ks
  • zelená papája – oloupaná a nakrájená na nudličky – 240 g
  • okurka nakrájená na nudličky – 120 g
  • sojové klíčky – 120 g
  • thajská bazalka – natrhané lístky – 12 g
  • koriandr – nahrubo nakrájený – 12 g
  • máta – natrhané lístky – 8 g

Postup: V hmoždíři rozdrtíme arašídy, sušené krevety a dle chuti čili papričky. Přidáme ostatní zeleninu a ovoce, vše ochutíme dresinkem a promícháme. Salát přendáme do misky a ozdobíme karamelizovanými kešu.

Karamelizované kešu

Suroviny:

  • kešu ořechy – 80 g
  • třtinový cukr – 80 g
  • zázvor nakrájený na drobné kostičky – 8 g

Postup: V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme nakrájený zázvor a ořechy. Vše promícháme a vylijeme na pečicí papír. Necháme vychladnout. Karamelizované ořechy přendáme do igelitového sáčku a paličkou je rozbijeme na menší kousky.