„Jsme rádi, že znovu jedeme, když vaříte jen pro prodej přes ulici, jste na nějakých pěti procentech obratu,“ říká pro týdeník Hrot jeden největších odborníků na asijskou kuchyni v Česku Jiří Štift, známý také jako porotce oblíbené televizní soutěže MasterChef.
Na závěr rozhovoru, který najdete v aktuálním vydání týdeníku Hrot, jsme Jiřího Štifta ne úplně vážně požádali o nějaký oblíbený recept. „Tak stejně mám nejradši segedín,“ zažertuje Štift, ale s receptem se nakonec svěřil.
Som tam je pálivý thajský salát z nezralé papáji, kde „som“ znamená kyselý a „tam“ utlouci.
Som tam podle Jiřího Štifta (4 porce)
Dresing
Suroviny:
- česnek najemno nakrájený 1 stroužek
- ravit čili papričky červené 1-2 ks – nadrobno nasekané
- palmový cukr 50 g
- limetová šťáva 50 ml
- voda 25 ml
- rybí omáčka 25 ml
Postup: Palmový cukr nasekáme nahrubo nožem a rozpustíme v rendlíku s rybí omáčkou a trochou vody. Svar necháme trochu prochladnout a přidáme nadrobno nasekanou čili papričku a česnek. Dle potřeby dochutíme limetovou šťávou.
Salát
Suroviny:
- sušené krevety 15 g
- arašídy 60 g
- ravit čili paprička nakrájená najemno 1-2 ks
- cherry tomaty – překrojené na polovinu – 16 ks
- zelené fazolky – zblanšírované a překrojené na polovinu – 16 ks
- zelená papája – oloupaná a nakrájená na nudličky – 240 g
- okurka nakrájená na nudličky – 120 g
- sojové klíčky – 120 g
- thajská bazalka – natrhané lístky – 12 g
- koriandr – nahrubo nakrájený – 12 g
- máta – natrhané lístky – 8 g
Postup: V hmoždíři rozdrtíme arašídy, sušené krevety a dle chuti čili papričky. Přidáme ostatní zeleninu a ovoce, vše ochutíme dresinkem a promícháme. Salát přendáme do misky a ozdobíme karamelizovanými kešu.
Karamelizované kešu
Suroviny:
- kešu ořechy – 80 g
- třtinový cukr – 80 g
- zázvor nakrájený na drobné kostičky – 8 g
Postup: V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme nakrájený zázvor a ořechy. Vše promícháme a vylijeme na pečicí papír. Necháme vychladnout. Karamelizované ořechy přendáme do igelitového sáčku a paličkou je rozbijeme na menší kousky.