Hrotcast: Fialova vláda doma zahájila třídní boj. V Bruselu kritizuje to, s čím sama souhlasila

Může se Česko skutečně do roku 2040 posunout mezi deset nejsilnějších ekonomik EU, nebo jde pouze o naivní přání vlády premiéra Petra Fialy a jejího nového ministra průmyslu Lukáše Vlčka? O tom – i řadě dalších aktuálních témat – se dozvíte v novém Hrotcastu s Markétou Malou a Pavlem Štruncem.

Může se Česko skutečně do roku 2040 posunout mezi deset nejsilnějších ekonomik EU, nebo jde pouze o naivní přání vlády premiéra Petra Fialy a jejího nového ministra průmyslu Lukáše Vlčka? O tom – i řadě dalších aktuálních témat – se dozvíte v novém Hrotcastu s Markétou Malou a Pavlem Štruncem.

Celý článek
0

Analýza: Pro ekonomiku Česka i EU by bylo výhodnější vítězství Harrisové

Pro evropskou i českou ekonomiku by bylo výhodnější, kdyby v listopadových amerických prezidentských volbách zvítězila demokratka Kamala Harrisová. Naopak držitelé amerických akcií by vydělali na výhře republikána Donalda Trumpa. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes představili analytici společnosti Cyrrus. Průzkumy naznačují, že souboj o Bílý dům bude letos vyrovnaný.

Pro evropskou i českou ekonomiku by bylo výhodnější, kdyby v listopadových amerických prezidentských volbách zvítězila demokratka Kamala Harrisová. Naopak držitelé amerických akcií by vydělali na výhře republikána Donalda Trumpa. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes představili analytici společnosti Cyrrus. Průzkumy naznačují, že souboj o Bílý dům bude letos vyrovnaný.

Celý článek
0

Od bitů ke qubitům: Putování do nitra kvantového počítače

V jádru každého kvantového počítače se nachází kvantový procesor, jehož technologická konstrukce se výrazně odlišuje od klasických procesorů využívaných ve standardních počítačích.

V jádru každého kvantového počítače se nachází kvantový procesor, jehož technologická konstrukce se výrazně odlišuje od klasických procesorů využívaných ve standardních počítačích.

Celý článek
0

Jak uvařit som tam

Nejradši mám stejně jídla z jednoho hrnce, říká Jiří Štift, šéf pražské restaurace Sia specializované na asijský family dining.

Jak uvařit som tam
Jiří Štift | Profimedia.cz

„Jsme rádi, že znovu jedeme, když vaříte jen pro prodej přes ulici, jste na nějakých pěti procentech obratu,“ říká pro týdeník Hrot jeden největších odborníků na asijskou kuchyni v Česku Jiří Štift, známý také jako porotce oblíbené televizní soutěže MasterChef.

Na závěr rozhovoru, který najdete v aktuálním vydání týdeníku Hrot, jsme Jiřího Štifta ne úplně vážně požádali o nějaký oblíbený recept. „Tak stejně mám nejradši segedín,“ zažertuje Štift, ale s receptem se nakonec svěřil.

Som tam je pálivý thajský salát z nezralé papáji, kde „som“ znamená kyselý a „tam“ utlouci.

Som tam podle Jiřího Štifta (4 porce)

Dresing

Suroviny:

  • česnek najemno nakrájený 1 stroužek
  • ravit čili papričky červené 1-2 ks – nadrobno nasekané
  • palmový cukr 50 g
  • limetová šťáva 50 ml
  • voda 25 ml
  • rybí omáčka 25 ml

Postup: Palmový cukr nasekáme nahrubo nožem a rozpustíme v rendlíku s rybí omáčkou a trochou vody. Svar necháme trochu prochladnout a přidáme nadrobno nasekanou čili papričku a česnek. Dle potřeby dochutíme limetovou šťávou.

Salát

Suroviny:

  • sušené krevety 15 g
  • arašídy 60 g
  • ravit čili paprička nakrájená najemno 1-2 ks
  • cherry tomaty – překrojené na polovinu – 16 ks
  • zelené fazolky – zblanšírované a překrojené na polovinu – 16 ks
  • zelená papája – oloupaná a nakrájená na nudličky – 240 g
  • okurka nakrájená na nudličky – 120 g
  • sojové klíčky – 120 g
  • thajská bazalka – natrhané lístky – 12 g
  • koriandr – nahrubo nakrájený – 12 g
  • máta – natrhané lístky – 8 g

Postup: V hmoždíři rozdrtíme arašídy, sušené krevety a dle chuti čili papričky. Přidáme ostatní zeleninu a ovoce, vše ochutíme dresinkem a promícháme. Salát přendáme do misky a ozdobíme karamelizovanými kešu.

Karamelizované kešu

Suroviny:

  • kešu ořechy – 80 g
  • třtinový cukr – 80 g
  • zázvor nakrájený na drobné kostičky – 8 g

Postup: V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme nakrájený zázvor a ořechy. Vše promícháme a vylijeme na pečicí papír. Necháme vychladnout. Karamelizované ořechy přendáme do igelitového sáčku a paličkou je rozbijeme na menší kousky.