Průšvih největší vodárenské firmy v Británii. Firmě, která zásobuje vodou Londýn, hrozí znárodnění

Společnost Thames Water má obrovské dluhy a ratingové agentury ji snížily hodnocení. Firma, která čistí a dodává pitnou vodu i v celém Londýně, bude mít problém získat další úvěry, i proto ji hrozí znárodnění.

Průšvih největší vodárenské firmy v Británii. Firmě, která zásobuje vodou Londýn, hrozí znárodnění
Společnosti Thames Water hrozí bankrot | Shutterstock.com

Největší britská soukromá vodárenská společnost Thames Water se zmítá v obrovských finančních problémech. Přitom zásobuje pitvou vodou celou aglomeraci velkého Londýna, kde žije patnáct milionů obyvatel, tedy čtvrtinu obyvatel celé Británie. Agentura Moody’s ale firmě snížila úvěrový rating jako velmi rizikový (junk), který ji fakticky znemožňuje žádat u bank o další úvěry.

Navíc to znamená, že tímto hodnocením porušuje licenční podmínky pro provozování čistění, úpravy a distribuce pitné vody, protože rating firmě z Readingu snížila také agentura S&P. I proto reálně hrozí varianta, že největšího poskytovatele pitné vody v Anglii bude muset převzít stát a společnost fakticky znárodnit, varoval list Financial Times.

Thames Water má přitom garantovány regulované příjmy z dodávek pitné vody a její krach byl ještě donedávna považován za nemyslitelný, řekl bývalý bankéř Tim Short, který se specializuje na financování infrastruktury ve Spojeném království. Každopádně musí společnost přistoupit k zásadní restrukturalizaci, aby ještě dokázala zabránit bankrotu.

Očekává se, že do hry vstoupí také regulátor Ofwat, který na ostrovech reguluje vodárenský sektor. Měl by jmenovat správce, který bude vykonávat dohled nad finančními toky společnosti. Thames Water ale už má celkový dluh ve výši 16,5 miliardy liber (490 miliard korun) a nemá dostatek hotovosti na provoz.

Jen do konce roku potřebuje finanční injekci ve výši 750 milionů liber (22,3 miliardy korun). Pravděpodobnost toho, že získá na svou stranu nové soukromé investory je ale minimální.

Britská vláda vedená labouristy zatím odmítala, že by do silně zadlužené společnosti finančně vstoupila. Ministr pro životní prostředí Steve Reed prohlásil, že vodárenský gigant stále může být finančně životaschopný. Vedení firmy se snaží přesvědčit věřitele o restrukturalizaci dluhu. Thames Water byla privatizována v roce 1989.