Těžaři bijí na poplach: Svět potřebuje více mědi

Významné osobnosti těžebního průmyslu varují před výraznými výkyvy cen mědi v následujících měsících. Tato upozornění zazněla na každoročním setkání London Metal Exchange Week.

Těžaři bijí na poplach: Svět potřebuje více mědi
Těžaři bijí na poplach: Svět potřebuje více mědi | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Generální ředitel chilské společnosti Antofagasta, Iván Arriagada, poukazuje na rozpor mezi vládními politikami a rostoucí poptávkou po mědi. Podle něj, pokud svět v příštím desetiletí nezvýší produkci mědi o objem odpovídající současné produkci celého Chile, hrozí zpoždění energetické transformace.

Nicholas Snowdon ze společnosti Mercuria předpovídá, že volatilita cen mědi bude přetrvávat dlouhodobě. Minulý týden měď zaznamenala největší týdenní růst za poslední čtyři měsíce, když její cena překročila 227 000 Kč za tunu. Tento nárůst byl způsoben oznámením stimulačních opatření v Číně, která je největším světovým spotřebitelem mědi.

Jonathan Price z kanadské společnosti Teck Resources věří, že čínská opatření zvýší poptávku po mědi, ale zároveň upozorňuje, že ani rostoucí ceny nemusí stačit k zahájení potřebných megaprojektů.

Vedoucí představitelé průmyslu zdůrazňují, že měď bude v následujících letech hrát klíčovou roli, a že je třeba zvýšit její nabídku. Duncan Wanblad z Anglo American uvedl, že měď je pro jeho společnost prioritou, zatímco Peter Toth z Newmontu volá po výstavbě dalších měděných dolů.

Průmysl čelí problémům spojeným s dlouhým procesem otevírání nových dolů, který může trvat více než deset let. To vyvolává obavy z možného nedostatku mědi, klíčového materiálu pro výrobu infrastruktury a baterií do automobilů v rámci přechodu na čistou energii.