Přinášejí vůni dřeva do evropských domácností. E-shop z podhůří Beskyd má prvního investora

Po deseti letech přichází první investice. Do e-shopu ČistéDřevo.cz vstupuje investiční společnost eRockets.

Přinášejí vůni dřeva do evropských domácností. E-shop z podhůří Beskyd má prvního investora
Zakladatelé e-shopu ČistéDřevo.cz; zleva Tomáš Kruczek a Tomáš Izaiáš | foto: ČistéDřevo.cz

Kamarády jsou už od školky, byznysovými partnery se pak stali na prahu dospělosti. Tomáš Izaiáš a Tomáš Kruczek vyráběli své první vařečky, prkénka a bedýnky v garáži, aby je pak nabízeli na různých řemeslných stáncích v Ostravě. Před deseti lety ale nakonec rozjeli svůj vlastní e-shop ČistéDřevo.cz. Ten dnes v Šenově dává práci 25 zaměstnancům a přibližně stejnému počtu externistů.

Podle dvojice zakladatelů je jejich firma, která loni dosáhla obratu 88 milionů korun, největším českým e-shopem s dřevěnými výrobky. Dalšímu růstu má teď pomoct finanční injekce od investiční skupiny eRockets, která už v minulosti vstoupila do e-shopů Ovečkárna, Grizly, Vuch nebo Sportega. V Čistém Dřevě získává 15procentní podíl, přesnou výši investice ale nechtěla komentovat ani jedna strana.

Peníze e-shopu poslouží na nákup nových strojů, například laserů nebo velkoformátové pily. Rozšíření výroby pak povede k vytvoření dalších pracovních míst. „Tato investice nám umožní nejen zvýšit produkci a rychleji reagovat na poptávku, ale také zlepšit služby zákazníkům a rozšířit nabídku produktů tak, abychom mohli vůni dřeva přinášet do domácností po celé Evropě,“ říká Izaiáš. 

Skupina eRockets chce firmě z podhůří Beskyd dopomoct k trojnásobnému růstu obratu, a to v průběhu příštích tří let. „Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s týmem Čistého Dřeva jako první a podpořit jejich plány na rozšíření výroby a posílení pozice na trhu. Výrobky z přírodních materiálů mají totiž u tuzemských spotřebitelů velký úspěch, příležitostí jsou i další trhy jako Maďarsko nebo Chorvatsko,“ uvádí Ondřej Klega, ředitel eRockets. 

Čisté Dřevo už nedávno do zahraničí expandovalo, konkrétně na Slovensko, do Německa, Rakouska, Chorvatska a Slovinska, kde působí pod značkou Atmowood. Pod jeho taktovkou také vznikla chráněná dílna Dřevěný anděl, kde lidé se zdravotním hendikepem balí, kompletují, skládají a dokončují výrobky.

Do budoucna plánuje Čisté Dřevo nové možnosti spolupráce s Ovečkárnou, která také patří do portfolia eRockets. „Oba e-shopy oslovují podobnou cílovou skupinu zákazníků, kteří mají rádi přírodní materiály. Propojení nám tedy dává smysl, protože do budoucna cítíme potenciál pro obchodní synergii a posílení našich pozic na trhu,“ uzavírá Izaiáš.

ERockets podnikatelů Jiřího Hlavenky, Jana Svobody, Tomáše Fikara, Ondřeje Klegy a Josefa Mecha nedávno otevřela inkubátor pro malé e-shopy s možností přímé investice. Skupina se původně zaměřovala na velké obchodníky s tržbami, které  se počítají ve stovkách milionů korun, tímto dává šanci i menším hráčům. Pro ně má připravených až 50 milionů korun, jednotlivé projekty podporuje jednotkami milionů.