Polsko dobývá vesmír. Satelit na orbitu vynesla Muskova raketa, má pomoci armádě i farmářům

Čtyřicetimilionová země má na oběžné dráze dosud nejpokročilejší umělou družici vlastní výroby, která bude sloužit také pro vojenské účely. Do vesmíru ji vynesla americká raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX.

Polsko dobývá vesmír. Satelit na orbitu vynesla Muskova raketa, má pomoci armádě i farmářům
Nová polská družice má pomáhat zemědělcům i armádě | foto Shutterstock.com

Dosud největší a technologicky nejpokročilejší polský satelit byl úspěšně vynesen a vypuštěn na oběžnou dráhu Země. Jedná se o družici s názvem EagleEye, která byla kompletně vyvíjena a vyrobena v Polsku. Celkově váží padesát kilogramů a už po několika desítkách minut navázala spojení s polskými inženýry.

Na zemi může posílat satelitní snímky s vysokým rozlišením, které lze využívat v různých sektorech ekonomiky – od zemědělství až po armádu. „Jsme nesmírně rádi, že vám můžeme prozradit, že EagleEye navázalo komunikaci,“ napsala na síti X polská společnost Creotech Instruments, která se na vývoji podílela. Přestože vývojáři očekávali, že navázání spojení může trvat až 48 hodin, nakonec trvalo méně než hodinu.

Družici vyrobily společně tři subjekty. Creotech Instruments postavil satelitní platformu, která nese další zařízení. Společnost Scanway byla zodpovědná za výrobu teleskopu. Středisko pro výzkum vesmíru při Polské akademii věd dodalo počítač pro teleskop a vyvinulo algoritmy, které řídí satelit.

„Jedná se o průkopnické zařízení. Je to první polská družice s tak velkým dalekohledem,“ řekl polské tiskové agentuře Tomasz Barciński, vedoucí laboratoře mechatroniky a družicové robotiky v Polské akademii věd.

Teleskop dokáže pořizovat snímky povrchu země s rozlišením až jeden metr čtvereční na pixel ve viditelném i infračerveném světle. Fotografie se mohou využívat například v zemědělství a pomoci vyhodnotit stav vegetace a místa postižená suchem. Aby bylo možné pořizovat obrázky v tak vysokém rozlišení, družice musí sestoupit z výšky 500 kilometrů, kam byla vynesena, na úroveň 300 až 350 kilometrů nad Zemí.

Pro polské vývojáře to představovalo největší technickou výzvu. „Informace o konstrukci satelitů jsou omezené. Armáda téměř žádné nesdílí, průmysl je sdílí ve velmi omezené míře. Údaje jsou drženy v tajnosti,“ vysvětlil Barciński s tím, že na většinu technologií museli přijít sami.

Na celém světě existuje jen několik desítek firem, které umí vyrobit satelit o hmotnosti převyšující padesát kilogramů. V Evropě to je pouze osm soukromých subjektů, uvedla polská tisková agentura PAP.

Polsko se prvně o vypuštění umělé družice pokusilo v roce 2012, ale neúspěšně. O rok později družice Lem, pojmenovaná po polském spisovateli sci-fi Stanisławu Lemovi, už byla úspěšná. Loni navíc Varšava podepsala dohodu s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), která má v roce 2027 zajistit vypuštění nejméně dalších čtyř satelitů.