Do vesmíru zamíří satelit českých středoškoláků. Za pomoci laserů chtějí vyřešit problém kosmického smetí

Vesmírná jízda českých středoškoláků z týmu LASAR nekončí. Vyhráli prestižní soutěž, teď vyšlou do vesmíru vlastní družici.

Do vesmíru zamíří satelit českých středoškoláků. Za pomoci laserů chtějí vyřešit problém kosmického smetí
Studenti z týmu LASAR | foto: LASAR

Ne každému se podaří oslnit odbornou porotu složenou z vědců a inženýrů z NASA. Pětice českých středoškoláků – Anna Krebsová, Simon Klinga, Richard Nikel, Boris Brovkin a Viktor Adámek – to ale zvládla. Přišla totiž s návrhem, jak restartovat družici na oběžné dráze, a to vysláním laserového paprsku ze Země, upozorňuje server Kosmonautix. A právě s tímto nápadem vyhrála prestižní soutěž Conrad Challenge, které se zúčastnilo na dva tisíce týmů z celého světa.

Dvěma získanými cenami ze tří možných to ale neskončilo. Pět středoškoláků z různých koutů České republiky, kteří jsou dle svých slov „nadšenci do vesmíru“, teď vyšlou do kosmu svou vlastní družici LASARsat.

Malá krabička o rozměrech 10×10×11,3 centimetru a hmotnosti přibližně 1 200 gramů bude ve vesmíru sloužit především pro testy laserových technologií, které by v budoucnu mohly pomoci řešit problém kosmického smetí. Tím jsou právě i nefunkční družice na oběžné dráze.

Družice LASARsat
foto: LASAR

Vlastní družice českých středoškoláků zamíří do vesmíru už na konci letošního roku, na orbitu ji vynese raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX, která patří do impéria miliardáře Elona Muska. „Náš satelit je takzvaný CubeSat 1U. A byť je malinkatý, je doslova napěchovaný vědeckými přístroji,“ popsal vedoucí týmu LASAR Klinga pro server Wired

Podle týmu je kosmické smetí v současné době velkým problémem. Jak poznamenává web České televize, drobných částeček vzniklých při srážkách družic je čím dál více a žádné řešení zatím nefunguje v praxi. Takové úlomky pak ohrožují kosmické mise, jiné družice a třeba i lidské posádky vesmírných stanic. LASAR to tak zkusí vyřešit pomocí laserů, kterými odpaří část materiálu na daných úlomcích, čímž je zpomalí a vrátí zpět do atmosféry, kde shoří.

Původně bylo v týmu LASAR pět zmíněných středoškoláků, teď se ale rozrostl na třicet lidí. Kromě Čechů v něm jsou i Slováci, Američané nebo Mexičané. Podle serveru CzechCrunch je pak do konstrukce satelitu zapojeno například laserové centrum HiLASE v Dolních Břežanech, brněnská firma Spacemanic, Pražské planetárium nebo Výzkumný a zkušební letecký ústav. Finančně jej podpořil i Klášterní pivovar Porta Coeli. Malý satelit tak na oběžnou dráhu vynese i jeho nealkoholické pivo.