Polská centrální banka se připravuje na nejhorší. Rekordně přikupuje zlato

Polsko se připravuje na černý scénář, že bude terčem geopolitických otřesů. I proto začala centrální banka ve velkém nakupovat zlato.

Polská centrální banka se připravuje na nejhorší. Rekordně přikupuje zlato
Polsko zvyšuje své zlaté rezervy | foto Shutterstock.com

Zlato je stále populárnější komoditou pro centrální bankéře na celém světě. Nově se mezi největší kupce zařadilo Polsko. Ve druhém čtvrtletí patřila polská centrální banka společně s indickou mezi nejaktivnější kupce, uvedla Světová rada pro zlato (WGC). Polští centrální bankéři nakoupili zhruba 19 tun vzácného kovu.

Prezident Polské národní banky Adam Glapiński nedávno prohlásil, že jeho instituce bude i nadále v nákupech žlutého kovu pokračovat. Cílem je držet ve vzácném kovu dvacet procent rezerv banky. Nyní tvoří zhruba 14,7 procenta.

Analytik polské finanční společnosti Conotoxia Grzegorz Dróżdż upřesnil, že na konci druhého čtvrtletí letošního roku vzrostly polské zlaté rezervy na 377,4 tuny. Tempo nákupů rostlo od letošního dubna a je podle něj nejvyšší na světě.

Zlato je drženo zejména v trezorech Bank of England. Londýnská instituce patří společně s newyorskou pobočkou americké centrální banky mezi největší úložiště zlatých zásob na světě. Bank of England se chlubí tím, že uchovává 400 tisíc zlatých cihel.

Cena zlata překonává rekordní hodnoty, drahý kov se prodává za více než 2 500 dolarů za troyskou unci. Za posledních 12 měsíců cenná komodita přidala 31 procent. I když hodnota zlata prudce roste, přesto centrální banky zvyšují své zásoby vzácného kovu.

Vývoj ceny zlata za posledních deset let (USD za troyskou unci)
TradingEconomics

Hlavním důvodem je diverzifikace jejich rezerv a snaha ochránit se před geopolitickými otřesy i makroekonomickou nejistotou. Zlato je tradičně považováno za bezpečný přístav všech investorů, protože jeho cena nekolísá tak výrazně jako u jiných aktiv.

Navíc v době globální nejistoty pravidelně roste a je pojistkou proti inflaci. Žlutý kov je rovněž považován za velmi likvidní komoditu, která se dobře prodává. Zlato může být odolné vůči mezinárodním ekonomickým sankcím, připomenul web Euronews.

Část centrálních bank zase zlato nakupuje s tím, aby byly méně závislé na hlavních světových měnách, zejména na americkém dolaru. Podle WGC vzrostla poptávka centrálních bank po zlatě ve druhém čtvrtletí na 183 tun. Meziročně se jedná o nárůst o šest procent.

Mezi nejvíce aktivní banky patřily v druhém čtvrtletí 2024 kromě Polska a Indie také Turecko, Jordánsko, Katar, Rusko, Uzbekistán, Kyrgyzstán, Irák a Česko. Tempo nákupů naopak zpomalila Čína.

V Polsku poptávka po zlatě prudce vzrostla po pandemii covidu-19 a kvůli rusko-ukrajinské válce. Investoři se obávají, že by se ruská invaze na Ukrajinu mohla přenést i do Polska. I proto se chtějí na takový scénář připravit větší investicí do zlata. Poptávku v posledních týdnech zvyšuje i izraelsko-palestinský konflikt a rostoucí napětí na Blízkém východě.