Pivo za 70, řízek za dvě stovky. Češi zanevřeli na obědová menu, radši si z domova přinesou krabičku
Ceny v hospodách a restauracích letí strmě vzhůru – ženou je tam vyšší daně a personál, který chce přidat.
redaktor
Jít v poledne na řízek a spláchnout to dobře vychlazenou dvanáctkou? Kdysi tak vypadala typická přestávka na oběd, dnes se ovšem lidé krotí. Ukazují to čerstvá data pokladního systému Dotykačka, podle kterých dochází v Česku k systematickému zdražování lidových pokrmů i piva.
Ceny v hospodách a restauracích letí strmě vzhůru – ženou je tam vyšší daně a personál, který chce přidat, upozorňují Seznam Zprávy (SZ). Oběd a pivo v hostinském zařízení tak u nás přestává být standardem.
Podle serveru zdražila typická česká jídla od roku 2019 téměř o 50 procent. Řízek ve městech vyjde na průměrných 170 korun, k tomu je ještě potřeba přičíst cenu za přílohu. Za dvanáctistupňové pivo zaplatí Pražené přes 70 korun, celorepublikový průměr přesahuje 60 korun.
Za polední „meníčka“ už člověk mnohdy zaplatí téměř 200 korun, v Praze i víc, ukazují statistiky stravenkové firmy Edenred CZ. Češi už na ně proto zanevřeli. Posezení v restauraci nahrazují krabičkou z domova, sendvičem nebo balenými saláty z obchodů, doplňují SZ.
Přesto gastronomickým provozům dál klesají tržby. Na vině je prý jednak zvýšení DPH a spotřební daně, kdy se například pivo přesunulo z původních 10 procent do 21procentní sazby, jednak tlak na růst platů v branži. Podle SZ personál často mění práci i kvůli pár korunám. Může za to nízká nezaměstnanost a rostoucí životní náklady.