Olympijská reklama od Google sklízí kritiku

Google se dostal pod palbu kritiky kvůli své nejnovější reklamě na chatbota s umělou inteligencí Gemini. Reklama, vysílaná během olympijských her, zobrazuje otce, který používá Gemini k napsání fanouškovského dopisu jménem své dcery americké atletické hvězdě Sydney McLaughlin-Levrone.

Olympijská reklama od Google sklízí kritiku
Olympijská reklama od Google sklízí kritiku | foto: Shutterstock.com

Reklama měla demonstrovat schopnost Gemini generovat přesvědčivý lidsky znějící text. Místo toho však vyvolala bouři kritiky na sociálních sítích, kde mnoho uživatelů vyjádřilo znepokojení nad nahrazováním dětské kreativity umělou inteligencí.

Google + Team USA — Dear Sydney

Will Leitch, zakladatel sportovního blogu Deadspin, na platformě X (dříve Twitter) napsal: "Reklama od Google, kde otec nechá svou dceru použít AI k vytvoření dopisu její oblíbené sportovkyni místo toho, aby ji povzbudil k napsání toho, co skutečně chce svému hrdinovi říct, mi každou chvíli ukrajuje kus duše." Tento příspěvek byl sdílen více než 3000krát.

Kritici vidí reklamu jako další příklad odtržení velkých technologických společností od reality. Mnozí argumentují, že AI by měla usnadňovat rutinní úkoly, nikoli nahrazovat lidskou kreativitu.

Google ve svém prohlášení uvedl, že "AI může být skvělým nástrojem pro posílení lidské kreativity, ale nikdy ji nemůže nahradit." Společnost tvrdí, že cílem reklamy bylo ukázat, jak může Gemini poskytnout "výchozí bod" nebo "první verzi" pro psaní.

Kauza přichází v době rostoucích obav o vliv AI na kreativní a zábavní průmysl. Mnoho umělců, hudebníků a spisovatelů již vyjádřilo strach z možného nahrazení AI, což bylo i klíčovým tématem loňské stávky hollywoodských scénáristů.

Shelly Palmer, profesorka pokročilých médií na Syracuse University, ve svém příspěvku na blogu důrazně odmítla budoucnost prezentovanou v reklamě Googlu. Vyjádřila přání žít ve světě, kde "miliardy jednotlivců používají AI k amplifikaci svých lidských dovedností, ne v světě, kde jsme používáni AI, která se snaží být lidská."