Nové stablecoiny na obzoru: MercadoLibre v Brazílii a Tether v SAE

Svět kryptoměn zažívá další vývoj v oblasti stablecoinů. Dva významní hráči na trhu, MercadoLibre a Tether, oznámili své plány na uvedení nových stablecoinů.

Nové stablecoiny na obzoru: MercadoLibre v Brazílii a Tether v SAE
Nové stablecoiny na obzoru: MercadoLibre v Brazílii a Tether v SAE | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

MercadoLibre, latinskoamerický gigant v oblasti e-commerce, prostřednictvím své finanční divize Mercado Pago představil stablecoin nazvaný Meli Dolar. Tento token, navázaný na americký dolar v poměru 1:1, je nyní dostupný pro klienty v Brazílii, největším trhu společnosti. Uživatelé mohou s Meli Dolarem obchodovat přímo v aplikaci Mercado Pago, a to bez dodatečných poplatků. Společnost spolupracuje s kryptoměnovou platformou Ripio, která bude fungovat jako burza a tvůrce trhu pro transakce s Meli Dolarem.

Mezitím na Blízkém východě společnost Tether, známá svým populárním stablecoinem USDT, oznámila plány na vytvoření stablecoinu navázaného na dirham Spojených arabských emirátů (SAE). Tento krok má reagovat na rostoucí poptávku po měně z oblasti Perského zálivu a nabídnout alternativu k americkému dolaru.

Paolo Ardoino, generální ředitel Tetheru, uvedl, že hlavním cílem je "vytvořit alternativu k americkému dolaru" a vyjádřil přesvědčení, že dirham by se mohl stát preferovanou měnou v globálním obchodě. Stablecoin má být plně krytý likvidními rezervami v SAE a bude uveden ve spolupráci s dubajským konglomerátem Phoenix Group.

Iniciativy přicházejí v době, kdy SAE usiluje o to stát se globálním centrem pro kryptoměnový průmysl. Země rychle umožnila platby kryptoměnami v různých oblastech, včetně nemovitostí a školného, což vede ke zvýšení adopce a objemu transakcí.

Přestože stablecoiny zaznamenávají rychlý růst a získávají na popularitě jako forma platby, regulační orgány varují před potenciálními riziky spojenými s jejich širším přijetím. Obavy se týkají zejména možných dopadů na širší finanční systém v případě rychlého odlivu prostředků.