Nový díl Heroes jako návrat ke kořenům. „Krvácí mi oči,“ reagují ale fanoušci

Hra Heroes of Might and Magic: Olden Era měla potěšit fanoušky oblíbené série. Dojmy z oznámení na veletrhu Gamescom však nejsou příliš pozitivní. Hráče irituje zejména příliš barevná grafika.

Nový díl Heroes jako návrat ke kořenům. „Krvácí mi oči,“ reagují ale fanoušci
Pro někoho krása, pro jiného jak z kresleného filmu. Ohlasy na ukázku nových Heroes jsou rozporuplné. | foto Ubisoft (publikováno se svolením)

Nový díl populární strategické série Heroes měl být hvězdou jinak nepříliš bohaté prezentace francouzského Ubisoftu na Gamescomu. Nakonec však reakce nejsou tak pozitivní, jak vydavatel možná očekával. Po několika článcích, kde novináři oslavovali návrat klasiky, se ke slovu dostávají fanoušci. A ti už tak vstřícní ke hře nejsou.

Očekávání Ubisoftu jsou pochopitelná. Heroes jsou velmi respektovanou herní sérií, přičemž zejména její třetí díl je i desítky let po vydání hojně vyhledávanou klasikou a pro mnohé (starší) hráče nejoblíbenější fantasy strategií, ke které se rádi vracejí. Ubisoft nový díl svěřil studiu Unfrozen s jasným zadáním: chceme atmosféru a návykovou hratelnost jako u těch nejúspěšnějších dílů série. A tvůrci nezklamali. Zpátky je pohádková atmosféra, tahová hratelnost, známé bojové mechaniky a postupné obsazování herní plochy. Co by se tedy mohlo zkazit?

Nadšení z oznámení bohužel nakonec zchladila představená ukázka, která potvrzuje vše výše uvedené, ale také odhaluje stylizaci nového dílu. A ta mnohým fanouškům nevyhovuje. I starší Heroes byly barevné, ale díky povedené ruční práci grafiků si je oblíbili i ti, kteří jinak preferují temnější tituly. Jenže oznámený díl Olden Era vypadá, jako by na monitor někdo vystříkal několik tub temper.

Oznamovací trailer ke hře.

„Řekněme si to narovinu, tohle je prostě bordel,“ reaguje na oznamovací trailer jeden z uživatelů fóra Reddit. „Příliš to připomíná kreslené filmy, ještě víc než Heroes 5,“ doplňuje jiný znalec herní série. „Hm, krvácí mi oči,“ podotýká další hráč. „Chceme zpátky zlatou éru této série. Pokud se tenhle restart nepodaří, hru prostě budeme ignorovat a budeme pokračovat ve hraní dvojky nebo trojky,“ varuje vývojáře další diskutér.

„Chci být nadšený… Ale Ubisoft,“ mírní svá očekávání další fanoušek, čímž zdůrazňuje, že francouzský vydavatel si v posledních letech značně pošramotil své renomé, mimo jiné i vydáním nepovedené pirátské akce Skull and Bones.

Nejhlasitější kritika na hráčských fórech směřuje na grafiku. Nicméně v tomto ohledu je těžké se zavděčit všem. Olden Era se sice vrací k populárnímu 2D rozměru třetího dílu, barevnou škálu si však bere spíše z posledních, ne příliš kladně přijatých pokračování. Ubisoft má ale jistě za cíl nejen potěšit starší hráče, ale také nalákat nové, mladší publikum. A mladí zase dobře reagují na výrazné barvy a stylizaci.

Jestli se nové Heroes povedou, zjistíme ve druhém čtvrtletí příštího roku, zatím v režimu předběžného přístupu. V první vlně zamíří pouze na počítače.