Nová éra e-commerce: Čínské e-shopy vyzývají americké titány

Rostoucí popularita čínských online obchodů Temu a Shein začíná znepokojovat největší hráče na americkém e-commerce trhu. Platformy, známé svými extrémně nízkými cenami, rychle získávají podíl na trhu a mohou ovlivnit hospodářské výsledky zavedených společností jako Amazon, Meta a eBay.

Nová éra e-commerce: Čínské e-shopy vyzývají americké titány

Temu a Shein zaznamenaly v USA prudký růst díky agresivním marketingovým kampaním a nabídce levného zboží z Číny. Zákazníky lákají na produkty jako boty za 3 dolary nebo chytré hodinky za 15 dolarů. Jejich úspěch je částečně přisuzován využívání tzv. de minimis výjimky, která umožňuje dovoz zásilek do hodnoty 800 dolarů bez cla.

Vývoj na trhu vyvolává obavy u tradičních e-commerce firem. David Zapolsky z Amazonu, pro CNBC označil tento trend za "znepokojivý" a vyzval k jeho bližšímu přezkoumání regulátory. Amazon plánuje otevřít vlastní diskontní obchod zaměřený na neznačkové zboží pod 20 dolarů.

Investoři budou pozorně sledovat nadcházející finanční výsledky technologických gigantů. Od Amazonu se očekává 11% nárůst tržeb na 148,6 miliard dolarů, zatímco u Mety se očekává zpomalení reklamních výdajů od čínských inzerentů.

Analytici však upozorňují, že Temu a Shein mají stále "dlouhou cestu" k získání významného tržního podílu. Amazon zůstává dominantním hráčem s očekávaným 40% podílem na americkém e-commerce trhu. Klíčovou výhodou etablovaných firem zůstává rychlost doručení - zatímco u Temu a Shein trvá doručení až několik týdnů, Amazon se snaží zkrátit dodací lhůty pod 24 hodin.