Němci modernizují letectvo, kromě stíhaček F-35 kupují další eurofightery. Chtějí pomoci evropským firmám

Nová objednávka německé vlády na dalších dvacítku strojů – už dříve si Německo objednalo 38 letadel – má pomoci nakopnout zbrojní produkci evropského leteckého průmyslu, zejména společnosti Airbus.

Němci modernizují letectvo, kromě stíhaček F-35 kupují další eurofightery. Chtějí pomoci evropským firmám
Stíhačky Eurofighter v německém letectvu | foto Shutterstock.com

Největší ekonomika Evropské unie ve velkém modernizuje své letectvo. Kromě rozhodnutí pořídit si nejmodernější supersoniky na trhu, americké F-35, nyní německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že berlínská vláda nakoupí další dvacítku evropských stíhaček Eurofighter Typhoon. Přitom už nyní má objednáno 38 evropských strojů.

Scholz tvrdí, že tím pomůže evropskému leteckému průmyslu, zejména společnosti Airbus, který je hlavním výrobcem evropského stíhacího stroje. Na vývoji dvoumotorového letadla se od 80. let minulého století podílelo Německo, Velká Británie, Francie, Itálie a Španělsko. Cena za dvě desítky nových stíhaček by měla činit dvě miliardy eur (49 miliard korun).

Německo tím také ukazuje, že chce na obranu vydávat více peněz, než tomu bylo dosud. Bundeswehr je totiž dlouhodobě kritizován za to, že má zastaralou výzbroj a většina vojenské techniky je pro bojové nasazení nezpůsobilá. V minulosti se to týkalo i eurofighterů, kterých má luftwaffe 143 kusů. Kvůli technickým potížím byly v roce 2018 bojeschopné jen čtyři stíhačky, napsal týdeník Spiegel.

Nová objednávka stíhaček má zajistit většinovému výrobci, společnosti Airbus, udržet nepřetržitou výrobu vojenských letadel, dodal německý kancléř. Ve hře je navíc další export těchto strojů, už nyní je mají ve výzbroji země v Perském zálivu, jako je Saúdská Arábie, Omán, Kuvajt a Katar.

V současnosti připravuje Airbus tranši 38 stíhaček pro německou luftwaffe v objemu šesti miliard eur (148 miliard korun). Poslední kus má být dodán v roce 2030.

Německo se po vášnivých diskuzích mezi politiky rozhoupalo také k nákupu stíhaček F-35 od amerického výrobce Lockheed Martin. Kromě původní objednávky na 35 kusů supermoderních stíhaček páté generace z roku 2022 by nyní měl Berlín doobjednat dalších osm kusů, napsala agentura Reuters.

První část kontraktu byly vyčíslena na 10,9 miliardy dolarů (246 miliard korun). Moderní stíhačky mají nahradit německé stíhací bombardéry Tornado, které jsou jako jediné v německém letectvu schopny nést americké jaderné pumy. První F-35 má bundeswehr dostat v roce 2026.