Nejtěžší rozhodnutí mého života. Lukačovič zvažuje, že vezme svůj Seznam na burzu

„Vypadá to jako blbost, bolí to, možná budu muset i trochu bojovat, abych to prosadil, ale nakonec to dopadne dobře,“ napsal Ivo Lukačovič na platformě Patreon.

Nejtěžší rozhodnutí mého života. Lukačovič zvažuje, že vezme svůj Seznam na burzu
Vstoupí Lukačovičův Seznam na burzu? | foto: koláž Hrot24/Seznam.cz/Facebook Iva Lukačoviče/ Berenika Slánská

Zamíří Seznam na burzu? Tato úvaha se v hlavě jeho majitele a zakladatele, Iva Lukačoviče, objevila už několikrát. A i teď si o tom zauvažoval, tentokrát na svém účtu na online placené platformě Patreon

„Mé úvahy o IPO (první veřejné nabídce akcií – pozn. red.), které z racionálního hlediska také nedává žádný smysl, mohou spadat do stejné kategorie. Vypadá to jako blbost, bolí to, možná budu muset i trochu bojovat, abych to prosadil, ale nakonec to dopadne dobře,“ napsal padesátiletý Lukačovič. 

Zmínil také, že pokud by se IPO Seznamu povedlo, byla by jeho firma v daném segmentu sama, což by prý byl „big win“. Lukačovič dále píše, že se mu v minulosti povedlo prosadit několik úspěšných nápadů, které nejprve z pohledu klasického tabulkového managementu nedávaly žádný smysl a jeho kolegové byli proti. Zmínil založení Seznam Zpráv nebo nekonečnou domovskou stránku. A ani teď by se prý tento krok nesetkal s pozitivní odezvou ve firmě.

Lukačovič ovšem zároveň přiznává, že ani on sám, ani firma peníze neshání. „Zatím to vypadá, že pokud firma či já nepotřebujeme prachy (fakt nepotřebujeme), tak je IPO fakt asi nonsense,“ uvádí podle webu Info.cz. Nonsense znamená v angličtině nesmysl.

Veřejně obchodované firmy jsou totiž pod větším drobnohledem než privátní podniky. Oproti Googlu navíc Seznam nemá geografickou škálovatelnost, doplňuje Info. Podle Lukačoviče je nicméně hlavním důvodem těchto úvah to, že technologické firmy performují daleko lépe, pokud jsou veřejně obchodovatelné.

Stále tak ještě není rozhodnuto, podle Lukačoviče jde totiž o bolestivé rozhodování, připomíná server CzechCrunch. „Rozhodnutí, která dávají smysl jak racionálně, tak intuitivně, jsou ta nejsnazší. Málokdy v nich uděláte chybu. Ale taková rozhodnutí dělá skoro každý, takže tyto cesty nenabízejí vysokou odměnu, protože je v tomto segmentu vyprodáno,“ doplňuje podnikatel.

Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz loni zvýšila zisk před zdaněním o šest procent na 1,36 miliardy korun. Tržby stouply o 0,2 procenta na 5,94 miliardy korun. Lukačovič Seznam založil v roce 1996.

Firma provozuje stejnojmenný vyhledávač Seznam.cz, zpravodajský server Seznam Zprávy, Televizi Seznam, službu Mapy.cz nebo Sbazar, Sreality a Sauto. Nabízí mimo jiné také srovnávač Zboží.cz, Počasí.cz, Prohlížeč nebo video portál Stream.cz.

S přispěním ČTK