Čínskou pobočku PwC doběhl skandál Evergrande. Pověst velkých auditorských firem je v troskách

Auditorské firmy takzvané Velké čtyřky – PwC, Deloitte, EY a KPMG – čelí kritice, že v podstatě jen berou peníze za to, že pomáhají velkým klientům krýt účetní podvody. Skandály v Číně takovým tvrzením nahrávají.

Auditorské firmy takzvané Velké čtyřky – PwC, Deloitte, EY a KPMG – čelí kritice, že v podstatě jen berou peníze za to, že pomáhají velkým klientům krýt účetní podvody. Skandály v Číně takovým tvrzením nahrávají.

Celý článek
0

Zlepšení dostupnosti bydlení? Česko potřebuje 25 tisíc nájemních bytů ročně, vyjde to na 100 miliard korun

Do dvou let stát plánuje vystavět pět tisíc dostupných nájemních bytů. Zatím na to má sedm miliard korun.

Do dvou let stát plánuje vystavět pět tisíc dostupných nájemních bytů. Zatím na to má sedm miliard korun.

Celý článek
0

„Lepší než lidské oko.“ Muskův Neuralink vyvíjí nadějný implantát pro obnovu zraku

Elon Musk se svým Neuralinkem zaznamenal další úspěch. Jeho experimentální implantát zaměřený na obnovu zraku získal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označení „průlomové zařízení“.

Elon Musk se svým Neuralinkem zaznamenal další úspěch. Jeho experimentální implantát zaměřený na obnovu zraku získal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označení „průlomové zařízení“.

Celý článek
0

Minipivovary přibývají, covidu navzdory

Lockdowny a zavřené restaurace neustálo jen pět českých minipivovarů, další dvacítka dočasně „spí“. I tak zůstává na české pivní mapě téměř pětistovka fungujících podniků.

Minipivovary přibývají, covidu navzdory
Stejně jako v pražském pivovaru Moucha i v dalších podnicích museli kvůli lockdownům pivo zčásti stáčet do lahví místo tradičních sudů. | Tomáš Novák týdeník HROT

Malé pivovary prokázaly za uplynulý rok a půl až překvapivou odolnost. Navzdory lockdownům, zavřeným hospodám i pozdní a zmatené pomoci od vlády se drtivé většině podniků s výstavem do deseti tisíc hektolitrů ročně podařilo přežít.

„Vím o pěti minipivovarech, které skončily úplně. Zhruba dvacítka pak přerušila vaření, ale počítají s návratem, až se situace zlepší,“ vypočítává šéf Českomoravské asociace minipivovarů Jan Šuráň, který sám v Praze provozuje hned dva – Pivovarský dům a Břevnovský klášterní pivovar.

Zatímco v době „předcovidové“ bylo ekonomicky nejvýhodnějším byznysem spojit minipivovar s vlastní restaurací, minulý rok to rozhodně neplatilo. Naopak, zavřená pivovarská hospoda a nevyužitý personál se staly přítěží, kterou mnoho majitelů minipivovarů muselo dotovat z rezerv či jiného podnikání.

Jako úplně nejhorší se loni ukázalo provozovat restaurační minipivovar v turisticky žádaných lokalitách. Zatímco domácí štamgasti se po znovuotevření restaurací pomalu vracejí, na hosty ze zahraničí se stále čeká marně. „Výhodu mají třeba na předměstí poblíž sídliště. Naopak pivovary v Praze 1 i Praze 2, ale taky třeba v Českém Krumlově jsou úplně mrtvé,“ konstatuje Jan Šuráň.

Specializované výrobce piva zavřené restaurace poškodily také – přišli o hlavní odběratele. Většina z nich ale dokázala pružně zareagovat na novou situaci a najít nové distribuční cesty i zákazníky. Vznikaly tak nové pivní e-shopy, mnoho pivovarů objevilo kouzlo plechovek a na dračku šly také PET lahve.

Více o dopadech covidu na pivovarnictví se dočtete v aktuálním vydání týdeníku Hrot, které vychází 16. srpna.