Miliardy barelů ropy navíc. Firmy hlásí výrazné pokroky v technologiích těžby

Stále vyšší tlak, který se používá při těžbě ropy, rozšiřuje možnosti dobývání této nerostné suroviny.

Miliardy barelů ropy navíc. Firmy hlásí výrazné pokroky v technologiích těžby
Těžba ropy na moři, ilustrační foto | Shutterstock.com

Americký ropný gigant Chevron oznámil technologický průlom, který může celý těžařský průmysl obrátit vzhůru nohama. Zahájil totiž těžbu ropy a zemního plynu v projektu Anchor v Mexickém zálivu v hodnotě 5,7 miliardy dolarů (131 miliard korun) pomocí specializovaného zařízení, které může pracovat při ultravysokých tlacích, které jsou o třetinu vyšší, než jaké bylo dosavadní maximum.

Potenciálně to znamená prodloužení životnosti ropných a plynových polí nejen v Mexickém zálivu, ale na celém světě. Analytici oslovení agenturou Reuters uvedli, že to znamená možnost vytěžit až o pět miliard barelů ropy navíc, o které se dříve myslelo, že je pro těžbu nedostupná. Je to zhruba množství, které by vystačilo celému světu na padesát dní, protože se nyní v průměru spotřebuje denně sto milionů barelů ropy.

Plovoucí těžební plošina Anchor získává ropu až v hloubce 3 750 metrů, kde panují teploty obvykle okolo 121 stupňů Celsia. „Být schopni provést funkční vrt a mít to schválené také od regulačních orgánů, to je významné. Ukázali jsme, že to jde,“ pochlubil se prezident společnosti Chevron pro průzkum amerických ložisek ropy a plynu Bruce Niemeyer. Projekt Anchor se nachází asi 90 kilometrů od pobřeží Louisiany a má se skládat ze sedmi podmořských vrtů.

Vedení Chevronu počítá s tím, že novou vysokotlakovou technologii postupně rozšíří i na další vrty v Mexickém zálivu, kterých má nyní 390. Navíc se otevírají možnosti těžby tam, kde to dříve nebylo možné. I proto kalifornská firma počítá s tím, že její těžba ropy v zálivu vzroste do roku 2026 o padesát procent na 300 tisíc barelů ropy denně.

Podobná ropná pole jako v Mexickém zálivu jsou také u pobřeží Brazílie, Angoly a Nigérie, řekl analytik společnosti Rystad Energy Aditya Ravi. „Ropný průmysl udělal maximum pro bezpečnost vrtů a používání nových technologií,“ zdůraznila analytička Mfon Usorová z poradenské firmy Wood Mackenzie, která se zaměřuje právě na těžbu ropy v Mexickém zálivu.

Připomíná se totiž havárie plošiny Deepwater Horizon společnosti BP v roce 2010, kdy v Mexickém zálivu došlo k explozi, jež zabila 11 dělníků a došlo k obrovskému úniku ropy. Jednalo se o největší ropné zamoření amerického pobřeží v historii Spojených států.