Lisabon zaplavily tuk-tuky. Nedá se tu žít, stěžují si místní na turisty

V centru Lisabonu si starousedlíci stěžují na nadměrný hluk, který dělají po dlažbě přejíždějící tuk-tuky a záplava turistů. Někteří se dokonce obávají opouštět své domovy.

Lisabon zaplavily tuk-tuky. Nedá se tu žít, stěžují si místní na turisty
Záplava tuk-tuků v ulicích Lisabonu ničí místní obyvatele | foto Shutterstock.com

Nadměrný turistický ruch je důvodem stížností stále více obyvatel na různých exponovaných místech Evropy. Několik let omezení počtu turistů řeší italské Benátky nebo řecký ostrov Santorini. Stížnosti obyvatel se množí také na španělských Baleárech.

K dalším místům, kde se potýkají s nadměrnou záplavou turistů, se přidává hlavní město Portugalska. Historické centrum Lisabonu láká stále větší masu turistů a k tomu se přidává také obliba hlučných tuk-tuků. Jedná se o motorizované tříkolky, které se do celého světa pod tímto názvem rozšířily z Thajska.

Pro úzké uličky centra Lisabonu jsou tuk-tuky ideálním dopravním prostředkem zahraničních cestovatelů, pro místní obyvatele se ale staly noční můrou. Osmasedmdesátiletá penzistka Rosa Alvesová tvrdí, že jejich počet ze svého balkonu ani nestíhá počítat. Vyjíždějí s turisty prakticky od východu slunce až do pozdních nočních hodin.

Za padesát let, co na tomto místě bydlí, počet turistů a související hluk a ruch nebyly více obtěžující než nyní. Často ani nemůže opustit svůj byt, protože motorové tříkolky blokují chodníky i vchody do domů.

„V celé čtvrti Graça se to změnilo za posledních pět let výrazně k horšímu,“ postěžovala si pro web Euronews. Centrum města se navíc mění, protože se mladí lidé stěhují pryč a byty se využívají ke krátkodobým pronájmům. Radnice Lisabonu už začala uvažovat i o tom, že počet tuk-tuků bude muset omezit.

Místní lidé se začínají organizovat, aby dotlačili radní k regulaci počtu turistů ve městě. Nejsou na Iberském poloostrově jediní. Silné protituristické hnutí vzniklo i v katalánské Barceloně, tisíce demonstrantů při červencovém protestu skandovalo „turisté jděte domů“ a někteří byli v luxusních restauracích postříkáni z vodních pistolí.