Šance pro české vodáky: Benátky shánějí nové gondoliéry, vypsaly konkurz

Máte alespoň střední školu a umíte plavat? Pak zkuste konkurz v italské perle, která láká turisty z celého světa.

Šance pro české vodáky: Benátky shánějí nové gondoliéry, vypsaly konkurz
Povolání gondoliéra je součástí Benátek již od roku 1094 | Shutterstock.com

Městská rada v Benátkách vypsala výběrové řízení na obsazení volných pozic gondoliérů. Plavci v pruhovaných tričkách a kloboucích, kteří jsou nedílnou součástí obrazu turistického města, musí podle zadání mít přinejmenším středoškolské vzdělání a umět plavat. Podmínkou je ale také úspěšné absolvování příslušného kurzu, píše server The Guardian.

Zájemci o tradiční povolání se musí přihlásit do kurzu Arte del Gondoliere (Umění gondoliérů), což je však podmíněno schopností ovládat loď. Pokud to neumí perfektně, musí alespoň prokázat základní dovednosti a talent. Umění ovládat gondolu je základem a pomáhá s prvním výběrem, uvedl předseda benátské asociace gondoliérů Andrea Balbi.

Výcvik je velmi přísný a náročný. Začíná 30 hodinami teoretické výuky, během níž se zájemci naučí lodní obdobu silničního zákona. Učí se také anglicky a francouzsky a o historii, kultuře a umění Benátek. Zvláštní důraz je kladen na architekturu města a roli vodních kanálů. Teprve po teorii přichází na řadu praxe. Studenti stráví deset hodin řízením gondoly pod vedením gondoliérského mistra.

Povolání gondoliéra je součástí Benátek již od roku 1094. Jedenáct metrů dlouhá plavidla byla po staletí hlavním dopravním prostředkem, původně je využívaly hlavně nižší vrstvy společnosti. Aristokraté s nimi začali jezdit až ve 14. století, když město zakázalo jízdu na koni úzkými uličkami města. V 16. století se po Benátkách plavilo odhadem deset tisíc gondol.

Dnes je v Benátkách 433 gondoliérů, z toho 14 žen. Dříve se jednalo o výhradně mužskou profesi, jejíž prestižní licence se obvykle dědily z otce na syna. Nyní je však toto povolání přístupné každému, kdo je občanem Evropské unie a je plnoletý. První ženou gondoliérkou se v roce 2009 stala Giorgia Boscoloová.