Komentář: Produktivita práce v Česku – ztracená dekáda v zemi, která zabloudila

Nacházíme se uprostřed velké strukturální změny. Jak z toho ven, abychom obstáli? 

Nacházíme se uprostřed velké strukturální změny. Jak z toho ven, abychom obstáli? 

Celý článek
0

Začíná boj o těžbu vzácných kovů. Američané chtějí v Brazílii zlomit monopol Číny

Aliance mezi USA a čtrnáctkou evropských zemí, jež si klade zajistit těžbu a dodávky kriticky důležitých nerostných surovin, které z velké části ovládá Čína, plánuje ovládnout těžbu vzácných kovů a zemin v Brazílii.

Aliance mezi USA a čtrnáctkou evropských zemí, jež si klade zajistit těžbu a dodávky kriticky důležitých nerostných surovin, které z velké části ovládá Čína, plánuje ovládnout těžbu vzácných kovů a zemin v Brazílii.

Celý článek
0

Lepší bakalář genderových studií než nic. Proč firmy stále vyžadují vysokou školu, i když to nedává smysl?

I když dost velkých zaměstnavatelů upouští od požadavku na vysokoškolské vzdělání u zájemců o práci, někde stále zůstává značnou výhodou. Část firem pak mystifikuje: v inzerátech sice diplom z vysoké školy nevyžadují, při reálném výběru ale jeho držitele preferují.

I když dost velkých zaměstnavatelů upouští od požadavku na vysokoškolské vzdělání u zájemců o práci, někde stále zůstává značnou výhodou. Část firem pak mystifikuje: v inzerátech sice diplom z vysoké školy nevyžadují, při reálném výběru ale jeho držitele preferují.

Celý článek
0

Budoucnost korejského kimchi je nejistá: Klimatické změny zasahují do pěstování napa zelí

Tradiční korejské kimchi, pokrm z fermentovaného napa zelí, čelí vážné hrozbě kvůli klimatickým změnám. Odborníci varují, že rostoucí teploty nepříznivě ovlivňují kvalitu i množství napa zelí, které je hlavní surovinou pro přípravu kimchi.

Budoucnost korejského kimchi je nejistá: Klimatické změny zasahují do pěstování napa zelí
Budoucnost korejského kimchi je nejistá: Klimatické změny zasahují do pěstování napa zelí | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Napa zelí, klíčová složka kimchi, prospívá v chladnějším podnebí a obvykle se pěstuje v horských oblastech, kde letní teploty zřídka překračují 25 °C. Rostlinný patolog a virolog Lee Young-gyu uvádí, že optimální teplota pro pěstování zelí je mezi 18 a 21 °C. Studie však naznačují, že v důsledku klimatických změn by teplejší počasí mohlo v budoucnu pěstování napa zelí v Jižní Koreji znemožnit.

 

Důsledky klimatických změn jsou již patrné. Lee Ha-yeon, nositelka titulu Kimchi Master od ministerstva zemědělství, popisuje, jak vyšší teploty způsobují kazivost srdce zelí a proměňují kořen v kaši. Varuje, že pokud tento trend bude pokračovat, výroba kimchi v létě by mohla být vážně ohrožena.

Statistiky ukazují dramatický pokles pěstebních ploch vysoko položeného zelí. Loni bylo obděláváno pouze 3 995 hektarů, což je méně než polovina plochy před 20 lety. Prognózy jsou ještě pesimističtější – podle Rural Development Administration by se do roku 2049 mohla plocha zmenšit na pouhých 44 hektarů a do roku 2090 by pěstování zelí v horských oblastech mohlo zcela vymizet.

Kromě rostoucích teplot způsobují problémy také nevyzpytatelné deště a škůdci, kteří se v teplejším klimatu obtížněji kontrolují. Zvlášť problematická je houbová infekce, která často napadá plodiny těsně před sklizní a ničí úrodu.

Vláda se snaží situaci řešit budováním skladovacích zařízení s řízenou teplotou a vědci pracují na vývoji odolnějších odrůd zelí. Farmáři jako 71letý Kim Si-gap však vyjadřují obavy, že nové odrůdy budou nákladnější na pěstování a mohly by ovlivnit tradiční chuť kimchi.

Klimatické změny tak přinášejí další výzvu pro jihokorejský průmysl kimchi, který už nyní čelí konkurenci levnějších dovozů z Číny. Podle celních údajů vzrostl dovoz kimchi do července tohoto roku o 6,9 % na 98,5 milionu dolarů, přičemž většina pochází z Číny.

Situace znepokojuje nejen výrobce, ale i spotřebitele. Jak říká farmář Kim Si-gap: "Kimchi je nepostradatelnou součástí naší kuchyně. Co budeme dělat, pokud ho nebudeme schopni vyrábět?"