Volvo couvá od zásuvky. Automobilka zahazuje plány na plně elektrickou budoucnost

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

Celý článek
0

Mladí lidé nevěří ve vlastní bydlení. „Nezadlužíme se na celý život“

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Celý článek
0

Raiffeisenbank se ocitla ve zlaté ruské pasti

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Celý článek
0

Investice z posledních let se nám teď vrací

Cyril Svozil je zakladatelem, spolumajitelem a generálním ředitelem společnosti Fenix Group, která je největším evropským výrobcem elektrických sálavých topných systémů. V posledních letech rozšířila sortiment holdingu i nabídka bateriových úložišť z produkce firmy AERS, která je součástí Fenix Group.

Investice z posledních let se nám teď vrací
Generální ředitel společnosti Fenix Group Cyril Svozil | foto Fenix Group (publikováno se svolením)

Začátkem října jste na výroční tiskové konferenci holdingu Fenix Group mluvil hodně o perspektivách elektrického sálavého vytápění, o Energetickém konceptu Fenix, o bateriových systémech pro domácnosti i průmysl, dostalo se i na vaše plány v oblasti obnovitelných zdrojů energie ve výrobním závodě v Jeseníku. Bylo zřejmé, že i přes současnou situaci na energetickém trhu nepropadáte skepsi a že vaše kroky z posledních let začínají přinášet ovoce.

Na skepsi není čas, i když to občas opravdu není lehké. Důvodů pro mírný optimismus je hned několik. Ekonomicky silnější část populace může zvýšit svoji energetickou nezávislost instalací FVE a chytrých bateriových úložišť. I u zákazníků s běžnými příjmy existuje řešení, protože sálavé systémy se v současných rodinných domech velmi často kombinují např s krby či krbovými kamny. Toto spojení vede k výrazné úspoře energie: data ERÚ například ukazují, že elektrické sálavé systémy mají až o 43 % nižší spotřebu energie než tepelná čerpadla. Na rozdíl od teplovodních systémů totiž naše sálavé systémy zcela automaticky reagují na jakýkoliv další tepelný zdroj v místnosti. Nejen z oslunění, ale třeba i z toho, že se zatopí v krbu, zapnou se nějaké spotřebiče nebo se sejde v místnosti více lidí. V nízkoenergetických domech se u teplovodních systémů musí toto přebytečné teplo následně odvětrat, kdežto sálavé systémy dokážou svůj výkon hned snížit.

V centru pozornosti již zmíněné tiskové konference byla kromě výsledků firmy i vaše reakce na současnou energetickou krizi a řešení, které vaše společnost v oblasti rezidenčního bydlení se svým Energetickým konceptem Fenix nabízí. Hodně se mluvilo o spotovém nakupování, před kterým například ERÚ širokou veřejnost varuje. Jak jste se vy dostali k aktivnímu využití spotového trhu a co majitelům rodinného domu tato cesta přináší?

Vždy jsme v naší více jak 30leté historii sázeli na řešení, která si sami v praxi opakovaně ověříme. Touto cestou jsme šli i při využití bateriových stanic a fotovoltaiky. Začátek lze spojit s naším administrativním centrem v Jeseníku, kde jsme poprvé zkoušeli kombinovat elektrické vytápění s bateriovým úložištěm a fotovoltaikou. Výsledky byly velmi pozitivní, proto jsme už v roce 2016 iniciovali vzniku start-upu AERS, který začal pracovat na vývoji vlastních bateriových stanic. Dalším krokem byl rodinný dům v Omicích, kde jsme náš Energetický koncept Fenix poprvé vyzkoušeli ve sféře rezidenčního bydlení. A tady jsme se prostřednictvím chytré bateriové stanice HES s kapacitou 41 kWh dostali k aktivnímu využití spotového trhu. To je pro koncové odběratele relativní novinka.

Areál Fenix Group v Jeseníku
foto Fenix Group (publikováno se svolením)

Nedoporučoval bych ji však nikomu, kdo nemá nástroj, jímž by řídil, kdy nakupuje. Nám to umožňuje software vyvinutý ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v Praze. Výhodou spotového trhu je, že ve stejný okamžik nakupujete i prodáváte za stejnou cenu. Ovšem potřebujete nakupovat, když je cena nízko, tedy mimo špičky odběrů, a naopak prodávat v odběrové špičce. V rodinném domě s bateriovou stanicí HES se toto řešení majitelům vyplácí. Tímto způsobem lze v současnosti snížit cenu elektrické energie po většinu roku na předkrizovou úroveň, v období topné sezony potom o něco vyšší, nicméně stále o desítky procent méně než při jejím přímém nákupu.

Ovlivňuje velikost rodinného domu efektivitu vašeho energetického konceptu?

Spíš je to otázka kvality z hlediska tepelněizolačních vlastností. U nových domů, které jsou dobře izolované, se vyplatí řídit vytápění sálavým systémem, v kombinaci s bateriovým úložištěm je to ještě efektivnější. Čím je ten dům z hlediska tepelněizolačních vlastností horší, tím větší výhodu může mít tepelné čerpadlo, protože dodávka energie musí být vysoká a relativně trvalá. Nahodilé tepelné zisky nemají kvůli velkým celkovým ztrátám takový vliv. Úložiště ale může pomáhat vždy.

Vaše prezentace na tiskové konferenci byla velmi přesvědčivá, ale v jejím průběhu se rozvinula diskuse, zda energetický koncept, využívající FV panely, vysokokapacitní baterie a nákupy na spotovém trhu, není jen krátkodobě výhodným řešením. Otazníky zazněly zejména v tom smyslu, zda se to bude vyplácet i poté, kdy toto řešení bude využívat více domácností nebo firem?

Spotový trh je v podstatě nejstarším systémem, který balancuje nabídku s poptávkou. Akorát se doposud používal jen u velkých hráčů. Pro obchodníky je velmi bezpečný a je pravděpodobné, že v dnešní turbulentní době jeho význam ještě poroste. Je jasné, že kdyby na něm byl každý třetí uživatel a s velkým úložištěm, tak by se trh začal chovat jinak. Začal by se vyrovnávat a začal by se snižovat rozdíl mezi vysokými a nízkými cenami, protože spotřebitelé by změnili své chování. To by pro energetiku bylo blahodárné. Například by to vedlo k lepšímu využití kapacity přenosových sítí, protože by zmizely krátkodobé špičky. V konečném důsledku by to vedlo ke zlevnění energie, protože by se nemusely udržovat a nasazovat rezervní kapacity.

Projevily se už výsledky vašich investic do vývoje vlastních bateriových stanic na tržbách holdingu?

Ano, zájem je veliký a nás těší, že kromě tradičního sortimentu elektrických sálavých topných systémů máme další pilíř, o který se můžeme opřít a začít jej nabízet nejen u nás, ale i v zahraničí. Už na tiskové konferenci jsem říkal, že investujeme do nového energetického centra ve výrobním závodě Fenix v Jeseníku. Tam už několik let k plné spokojenosti funguje fotovoltaická elektrárna a velkokapacitní bateriové úložiště, letos v areálu stavíme další velkou fotovoltaickou elektrárnu, přibude i nová větrná a vodní elektrárna, rozšiřujeme také kapacitu stávajícího bateriového úložiště. Cílový stav je cca výkon 950 kWp u fotovoltaické elektrárny a bateriové úložiště s kapacitou 2,9 MWh a výkonem 1,3 MW . Našimi bateriovými stanicemi chceme vybavit i všechny naše dceřiné firmy v zahraničí. Dobrou zprávou je, že současný sortiment AERS je tak široký, že si z něj vybere domácnost, menší provozovna i průmyslové firmy.

Reagujete ve vaší nabídce bateriových úložišť na rostoucí trend elektromobility?

Určitě, součástí sortimentu je například i menší kontejnerové úložiště DES s kapacitou až 328 kWh a výkonem až 300 kW. Toto menší úložiště je osazeno střídačem s výkonem 110 kW a články LG Chem s kapacitou 328 kWh (2x164kWh). Úložiště DES je určeno jako záložní zdroj energie (nejen) pro dobíjení elektromobilů. Možným řešením je také nové kontejnerové řešení SAS s modulární kapacitou od 400 kWh a výkonem od 360 kW. Tento typ kontejnerového průmyslového řešení může být použit univerzálně ve výrobním závodě, nebo případně na čerpacích a dobíjecích stanicích, dealer shopech jako záložní zdroj energie, například právě pro dobíjení elektromobilů.