Hindenburg versus Adani, druhé kolo: v bitvě o budoucnost kapitalismu jdou rukavice dolů

Americký investor vytáhl v boji s indickým multimiliardářem nový trumf: regulátor, jenž Adaniho vyšetřuje, je ve střetu zájmů, tvrdí zpráva Hindenburgu. 

Hindenburg versus Adani, druhé kolo: v bitvě o budoucnost kapitalismu jdou rukavice dolů
Šéf Adani Gropup Gautam Adani | foto QubixStudio / Shutterstock.com

Bitva mezi americkou investiční společností Hindenburg Research a indickou skupinou Adani Group doznala o minulém víkendu překvapivého zvratu. Hindenburg shodil pomyslné rukavice a obvinil šéfa indického tržního regulátora ze střetu zájmů. 

Deset firem z Adani Group v důsledku toho přišlo od páteční burzovní uzávěrky do pondělka o celkem 11 miliard dolarů tržní kapitalizace, píše agentura Reuters.  

Indický regulátor, rada pro cenné papíry (SEBI), vyšetřuje skupinu poté, co zpráva společnosti Hindenburg Research z ledna loňského roku odstartovala výprodej akcií konglomerátu v hodnotě přes 150 miliard dolarů. (Od té doby se jeho akcie částečně zotavily, než zase o víkendu poklesly – viz graf.) 

Největší ryba 

Oč jde? Hindenburg Research se živí spekulacemi na pokles vybraných firem na největších burzách světa. Modus operandi funguje následovně: tým okolo vlastníka a vůdčího ducha firmy Nathana Andersona pojme podezření, že ta či ona firma je na burze výrazně nadhodnocená díky nějaké vlastní nepravosti. Kdyby taková nepravost vyšla na světlo boží, investoři by se začali akcií firmy valem zbavovat, čímž by jejich cena poklesla.  

 

Hindenburg se pak věnuje zkoumání takové firmy celé měsíce; když se jeho podezření potvrdí, sepíšou poznatky do zprávy, kterou vyvěsí na svůj web. Napíšou tam obvykle, že zaujímají „krátkou pozici“, tedy že si vypůjčí akcie od makléřů, prodají je a počkají, až jejich cena v důsledku vyvěšené negativní zprávy poklesne. Pak si tytéž akcie koupí za babku zpět, vrátí je makléři a zbytkem peněz si nacpou kapsy. 

Počátkem loňského roku políčili Anderson a spol. na svoji dosud největší rybu, indickou Adani Group. Výsledek byl spektakulární. Čtyřiadvacátého ledna vydal Hindenburg svoji zprávu. Na stovce stran uvedl 88 otázek, jež by mělo vedení Adani Group zodpovědět, aby se zbavilo podezření z nepěkností, jako jsou manipulace cenami akcií vlastních dceřiných firem, neúměrné zadlužení a všudypřítomné korupční jednání. 

Zmanipulované účetnictví 

Konkrétně zpráva říká, že síť 38 fiktivních subjektů se sídlem na Mauriciu přesouvá miliardy dolarů do společností Adani v Indii, ať už veřejně obchodovaných nebo v soukromých rukou. Tyto subjekty údajně provozují praxi známou jako parkování akcií (prodej naoko, zprostředkovateli, aby skutečný vlastník nebyl odhalen, nebo aby nemusel plnit závazky plynoucí z takového vlastnictví), manipulují s cenami akcií a perou špinavé peníze. 

Tyto firmy z Mauricia pouze vlastní akcie firem z Adani Group - jinak nemají celý boží den co na práci, potvrdilo i následné šetření listu  Financial Times. Jedním z takových subjektů je Elara, jež operuje v Londýně; podle zprávy drží tři miliardy dolarů v akciích Adani Group. Hindenburg tvrdí, že Elara a jí podobné mauricijské subjekty pumpují peníze do veřejně obchodovaných firem z Adani Group, které pak na burze vypadají důvěryhodněji. 

Hindenburg říká, že „prakticky neexistující finanční kontroly“ v Adani Group umožnila vysoká fluktuace finančních šéfů: během osmi let jich z Adani Enterprises odstoupilo hned pět. Dvě ze sedmi společností - součástí Adani Group, jež jsou kótovány na burze, Adani Enterprises a Adani Total Gas, navíc zaměstnávají nezkušeného auditora. Ten na ně nasadil pracovníky v profesně dosti útlém věku (23 až 24 let).  

Útok na celou Indii 

Tak vypadá několik případů podezření Hindenburgu stran Adani Group. Indická firma je na druhý den podle očekávání popřela (a aby si nezadala, vydala za tím účelem hned 400 stran textu). Záleželo na reakci trhu, které verzi dá za pravdu.  

Burza zareagovala loni stejně hbitě jako o minulém víkendu. Do sedmadvacátého ledna přišla Adani Group o 70 miliard dolarů (celkem do minulého týdne čítala ztráta zhruba 110 miliard). Anderson a jeho lidé se mezitím při pohledu na kurs akcií mohli jen pochechtávat. 

Největší akcionář firmy, její zakladatel a generální ředitel Gautam Adani, se vzápětí začal objevovat v televizi. Poprvé jako třetí nejbohatší muž světa s majetkem přes 100 miliard dolarů; jindy mu na žebříčku světových gigaboháčů patřila až šestadvacátá příčka a miliard pouhých dvaačtyřicet. Adani prohlásil, že útok Hindenburgu na jeho konglomerát je útokem na celou Indii.  

O půldruhého roku později, minulou sobotu, zveřejnil Hindenburg zprávu, že předsedkyně SEBI Madhabi Puri Buchová a její manžel dříve drželi investice v offshoreových fondech, které využívala i skupina Adani. Americký investor naznačuje, že tato investice je jedním z důvodů, pro které SEBI vyšetřuje Adaniho a jeho offshorové fondy příliš pomalu a nedůsledně. „Nepovažujeme za překvapivé, že se SEBI zdráhala jít po stopě, která mohla vést k její vlastní předsedkyni,“ poznamenává zpráva Hindenburgu. 

Řetěz na velké psy 

Střet Adaniho s Hindenburgem lze vnímat jako střet dvou modelů řízení věcí. První z nich je ten indický, kdy větší pes dostane svoji fenku prostě proto, že je větší. To není indická specialita; jednají tak – zcela nepokrytě - namátkou vládnoucí rodiny v arabských zemích, ruská či čínská věrchuška nebo téměř kterýkoli africký vládce. Druhý z těch způsobů funguje, alespoň na papíře, na Západě, kde je třeba dodržovat pravidla. Za tento způsob vedení věcí se bije Hindenburg. 

Nebo je možné to vnímat jako bitvu o osud kapitalismu. I na Západě jsou velcí psi, kteří si o pravidlech myslí jen to nejhorší, namátkou Elon Musk či Donald Trump, a těmi, kdo taková pravidla respektují, náležitě pohrdají coby slabochy. Lidé jako Nathan Anderson a jeho Hindenburg drží takové velké psy alespoň trochu na řetězu.