Slabé portfolio pro Síkelu? Unii jdeme na ruku – a dopadne to takhle

Premiér Petr Fiala si pro Česko vysnil silného eurokomisaře. Portfolio obchodu ale nakonec dostal slovenský diplomat. A jak to bude s českým jádrem, když se klíčovou unijní postavou pro veřejnou podporu stává španělská socialistka a odpůrkyně jaderné energetiky?

Premiér Petr Fiala si pro Česko vysnil silného eurokomisaře. Portfolio obchodu ale nakonec dostal slovenský diplomat. A jak to bude s českým jádrem, když se klíčovou unijní postavou pro veřejnou podporu stává španělská socialistka a odpůrkyně jaderné energetiky?

Celý článek
0

Zákaz frakování. Faktor, který může rozhodnout o novém šéfovi Bílého domu

Donald Trump obviňuje Kamalu Harrisovou, že chce v Americe zavést plošný zákaz frakování. Kandidátka na prezidentku tvrdí, že změnila názor a ukončení těžby ropy a plynu z břidlic už nepožaduje.

Donald Trump obviňuje Kamalu Harrisovou, že chce v Americe zavést plošný zákaz frakování. Kandidátka na prezidentku tvrdí, že změnila názor a ukončení těžby ropy a plynu z břidlic už nepožaduje.

Celý článek
0

FinFocus: Snad nejde o plnění genderových kvót. Komisařku pro startupy nepotřebujeme, je ale dobře, že to EU řeší

Ve speciálním dílu rubriky FinFocus se ptáme venture kapitálových investorů na jejich názor, zda něčemu pomůže nová funkce eurokomisaře pro startupy.

Ve speciálním dílu rubriky FinFocus se ptáme venture kapitálových investorů na jejich názor, zda něčemu pomůže nová funkce eurokomisaře pro startupy.

Celý článek
0

Francie naložila ruskému zakladateli Telegramu obvinění, která stačí na doživotí

Pařížští vyšetřovatelé ve středu obvinili Pavla Durova z toho, že jeho sociální síť napomáhá trestným činům od zneužívání dětí po prodej drog.

Francie naložila ruskému zakladateli Telegramu obvinění, která stačí na doživotí
Zakladatel platformy Telegram Pavel Durov | ilustrace Shutterstock.com

Zakladatel sociální sítě Telegram Pavel Durov si včera ve Francii vyslechl obvinění z celé řady trestných činů a dostal zákaz opustit zemi. Pařížská prokuratura uvedla, že Durov byl propuštěn z vazby, ale musel zaplatit kauci ve výši pěti milionů eur.

To samo o sobě devětatřicetiletého podnikatele ruského původu s pasy Francie a Spojených arabských emirátů (a údajnou stovkou dětí po celém světě) asi moc netíží – jeho jmění čítá podle odhadu časopisu Forbes 8,9 miliardy dolarů. Avšak jeho vyhlídky do budoucnosti však růžově nevypadají.

K Durovovým nejvážnějším novým trablům patří obvinění ze „spoluúčasti na správě internetové platformy umožňující organizované skupině provádět nezákonné finanční transakce“. Kromě toho má na krku obvinění ze spoluúčasti na jiných trestných činech, jako je umožnění distribuce materiálů se sexuálním zneužíváním dětí, obchodování s drogami a všechny možné podvody.

Telegram hrál ve Francii v posledních měsících roli v několika trestních kauzách. Obvinění Durova je výjimečné v tom, že jde o první případ obvinění, které považuje špičkového manažera technologické platformy za odpovědného za chování jejích uživatelů.

Durov si dlouho budoval renomé excentrického technologického guru, který cestuje po světě a nemá se čeho bát. Před více než deseti lety na něho tlačily ruské úřady, aby na síti Telegram (již založil a vedl) zrušil stránky opozičních politiků.

Durov v odpověď zveřejnil výsměšný obrázek psa v mikině s vyplazeným jazykem. „Oficiální odpověď zpravodajským službám na žádost o zablokování opozičních skupin,“ napsal tehdy bez obalu.

O třináct let později se zdá, že konflikt s úřední autoritou Durova tentokrát doběhl. V sobotu jej zatkli francouzští vyšetřovatelé pro podezření z trestné činnosti na Telegramu. Ten se mezitím rozrostl v důležitou globální platformu.

Od Bruselu po Tallinn

Miliardář sám se k obviněním nevyjádřil, ale Telegram je označuje za „absurdní“. O Durovově zatčení se v pondělí zmínil i francouzský prezident Emmanuel Macron. Řekl, že jeho země je „hluboce oddána svobodě projevu“, ale že „v právním státě jsou svobody dodržovány v zákonném rámci, a to jak na sociálních sítích, tak v reálném životě“.

Durov a jeho Telegram nejsou solí zdaleka jen v očích francouzských. Úřady v USA, Británii a Estonsku kritizovaly moderování obsahu sociální sítě, respektive jeho nedostatek. Evropská komise naznačila, že zkoumá metodiku Telegramu pro počítání uživatelů, aby určila, zda se na společnost vztahují evropské předpisy.

Dokonce i Rusko se pokusilo Telegram zakázat za to, že odmítl poskytovat vládě informace o svých uživatelích – Kreml sám však nyní platformu s miliony ruských uživatelů využívá k šíření informací.

Konkurenti Telegramu (především Meta a X) na požadavky stran moderování obsahu s různou mírou ochoty přistoupili. Na Telegramu se naopak množí příspěvky o tématech typických spíše pro sféru známou jako „dark web“, jež balancuje na hraně zákonnosti.

Legitimní uživatelé se přitom na tuto platformu o 900 milionech uživatelů spoléhají, když jde o posílání zpráv s přáteli a rodinami. V autoritářských zemích – domovským Ruskem počínaje – ji aktivisté využívají k organizování prodemokratických protestů.

Ruská invaze v roce 2022 pomohla proměnit Telegram z komunikačního nástroje ruských vzdělaných vrstev v globální fenomén. Aplikace umožnila milionům lidí sledovat vývoj na bojišti téměř v reálném čase, z vojáků udělala vypravěče konfliktu, který se kolem nich odehrával, a propagandistům i disidentům propůjčila svého druhu megafon.

Nový způsob informování o válce

Podle ruského průzkumu veřejného mínění Levada Center, které dodnes požívá jisté míry nezávislosti na Kremlu – v Rusku jev nevídaný, dnes Telegram používá každý druhý občan Ruska. Na začátku války to bylo přibližně 38 procent.

Mnoho Rusů se obrátilo na aplikaci pro zasílání zpráv o válce poté, co Kreml zakázal většinu ostatních hlavních západních sociálních médií v zemi, včetně Facebooku a Instagramu. Vláda také zrušila několik nezávislých novin, internetových stránek a rozhlasových a televizních stanic a uvěznila stovky lidí za zpochybňování oficiálního válečného narativu.

Podle dubnového průzkumu Levada Center čte každý den přibližně každý čtvrtý Rus veřejné diskusní fórum Telegramu, které poskytuje různé neoficiální pohledy na válku. Před pěti lety to bylo pouhé jedno procento Rusů.

Pokud vyhraje Trump, bude obchodní politika USA ještě přísnější. Co by to znamenalo pro Česko?

Jiné lidi přitahuje aplikace díky silnému šifrování a nastavení soukromí, které z ní činí atraktivní prostředek pro sdělování citlivých informací v době, kdy se v Rusku stupňuje cenzura a represe. Kombinace velkého počtu uživatelů Telegramu a vnímané bezpečnosti platformy z ní v Rusku udělala oblíbený komunikační nástroj jak pro zastánce invaze, tak pro její odpůrce.

Nejvýmluvnější je skutečnost, že se vojáci na frontě na Telegram obracejí, když chtějí dokumentovat své životy (a zhusta smrt), čímž změnili samotnou podstatu šíření informací v době války.

Díky tomu, že Telegram neobsahuje žádná omezení násilného obsahu, se stal portálem pro šíření nejhrůznějších bojových záběrů, které odhalují realitu války 21. století. Také ruští vojáci pravidelně používají Telegram k vzájemné komunikaci vojenských informací.

Durovův konflikt s francouzskými úřady proto vyvolal otázky o budoucnosti platformy. Telegram uvádí, že k moderování využívá kombinaci lidí a umělé inteligence a odstraňuje explicitní výzvy k násilí. Existují však desítky kanálů, na nichž to tak nefunguje: například zapřisáhlí bílí rasisté na nich vyzývají své stoupence, aby se pokusili svrhnout vládu USA.

Extremisté také šíří například návody na způsobení výpadků proudu – a od doby, kdy se tyto dokumenty téměř před dvěma lety na Telegramu rozšířily, mají podle amerických donucovacích orgánů s narušováním takových spiknutí plné ruce práce.

Ve hře je i doživotí

Zastánci konspiračních teorií zase přes Telegram šíří dezinformace o očkování a „ukradených volbách“. Několik fór chrlí proruskou propagandu, jiná nabízejí tipy na okrádání uživatelů kreditních karet a praní peněz ukradených prostřednictvím e-mailových podvodů a na jiných běží prosperující trhy s kokainem a pašovanými léky.

Stručně řečeno, kromě toho, že Telegram přináší cokoli dobrého, umožňuje mnoha pochybným figurám působit relativně otevřeně a bez větších obav z následků. Obvinění proti Durovovi se podobají obviněním, kterým čelil Ross Ulbricht, zakladatel temného internetového tržiště s drogami Silk Road.

Durov jistě ví, že Ulbricht byl v roce 2015 usvědčen z řady trestných činů (včetně spiknutí za účelem praní špinavých peněz a prodeje drog) a odsouzen na doživotí.