Hrotcast: Fialova vláda doma zahájila třídní boj. V Bruselu kritizuje to, s čím sama souhlasila

Může se Česko skutečně do roku 2040 posunout mezi deset nejsilnějších ekonomik EU, nebo jde pouze o naivní přání vlády premiéra Petra Fialy a jejího nového ministra průmyslu Lukáše Vlčka? O tom – i řadě dalších aktuálních témat – se dozvíte v novém Hrotcastu s Markétou Malou a Pavlem Štruncem.

Může se Česko skutečně do roku 2040 posunout mezi deset nejsilnějších ekonomik EU, nebo jde pouze o naivní přání vlády premiéra Petra Fialy a jejího nového ministra průmyslu Lukáše Vlčka? O tom – i řadě dalších aktuálních témat – se dozvíte v novém Hrotcastu s Markétou Malou a Pavlem Štruncem.

Celý článek
0

Analýza: Pro ekonomiku Česka i EU by bylo výhodnější vítězství Harrisové

Pro evropskou i českou ekonomiku by bylo výhodnější, kdyby v listopadových amerických prezidentských volbách zvítězila demokratka Kamala Harrisová. Naopak držitelé amerických akcií by vydělali na výhře republikána Donalda Trumpa. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes představili analytici společnosti Cyrrus. Průzkumy naznačují, že souboj o Bílý dům bude letos vyrovnaný.

Pro evropskou i českou ekonomiku by bylo výhodnější, kdyby v listopadových amerických prezidentských volbách zvítězila demokratka Kamala Harrisová. Naopak držitelé amerických akcií by vydělali na výhře republikána Donalda Trumpa. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes představili analytici společnosti Cyrrus. Průzkumy naznačují, že souboj o Bílý dům bude letos vyrovnaný.

Celý článek
0

Češi uměle vypěstovali hovězí burger. Je prý masitý, šťavnatý a voňavý

Startup Bene Meat Technologies teď pracuje na tom, aby splnil přísné bezpečnostní standardy stanovené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Startup Bene Meat Technologies teď pracuje na tom, aby splnil přísné bezpečnostní standardy stanovené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Celý článek
0

Chmelaři slaví rekordní rok

V Česku se letos urodilo přes osm tisíc tun chmele. Příznivé počasí se zasloužilo o nejlepší sklizeň za posledních dvacet let

Chmelaři slaví rekordní rok
Družstvo Chmelařství po sklizni jede v třísměnném provozu. V permanenci je i lis na chmel; v Česku z nedrcených šišek vaří hlavně Budvar. | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Na dvoře žateckého družstva Chmelařství parkuje hned několik nákladních aut, na rampách z nich dělníci vykládají palety s desítkami balíků se sušenými hlávkami chmele. Ty záhy mizí v útrobách budovy, kde se lisují nebo drtí a granulují. Nakonec z chlazených skladů míří do českých pivovarů, ale taky do Japonska, Spojených států nebo do Číny.

Podle šéfa družstva Zdeňka Rosy byla letošní sklizeň nebývale štědrá. Dle předběžných odhadů pěstitelé z chmelnic odvezli celkem na 8,4 tisíce tun zelených šišek. To je o třetinu víc než loni. A nejvíc přinejmenším za posledních dvacet let. V Chmelařství tak musejí pracovat nonstop, na tři směny, aby byla sklizeň co nejdříve pod střechou.

Úroda navíc oproti jiným letům nevyčnívá jen svým objemem. Souhra příznivých okolností nahrála také kvalitě. Letošní chmel tak má vyšší obsah takzvaných alfa kyselin, které dodávají pivu hořkost, a nadprůměrné množství je i u dalších aromatických látek.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit