Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Chmelaři slaví rekordní rok

V Česku se letos urodilo přes osm tisíc tun chmele. Příznivé počasí se zasloužilo o nejlepší sklizeň za posledních dvacet let

Chmelaři slaví rekordní rok
Družstvo Chmelařství po sklizni jede v třísměnném provozu. V permanenci je i lis na chmel; v Česku z nedrcených šišek vaří hlavně Budvar. | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Na dvoře žateckého družstva Chmelařství parkuje hned několik nákladních aut, na rampách z nich dělníci vykládají palety s desítkami balíků se sušenými hlávkami chmele. Ty záhy mizí v útrobách budovy, kde se lisují nebo drtí a granulují. Nakonec z chlazených skladů míří do českých pivovarů, ale taky do Japonska, Spojených států nebo do Číny.

Podle šéfa družstva Zdeňka Rosy byla letošní sklizeň nebývale štědrá. Dle předběžných odhadů pěstitelé z chmelnic odvezli celkem na 8,4 tisíce tun zelených šišek. To je o třetinu víc než loni. A nejvíc přinejmenším za posledních dvacet let. V Chmelařství tak musejí pracovat nonstop, na tři směny, aby byla sklizeň co nejdříve pod střechou.

Úroda navíc oproti jiným letům nevyčnívá jen svým objemem. Souhra příznivých okolností nahrála také kvalitě. Letošní chmel tak má vyšší obsah takzvaných alfa kyselin, které dodávají pivu hořkost, a nadprůměrné množství je i u dalších aromatických látek.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit