Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Červeňák se přizpůsobí

Chmelaři věří, že český chmel obstojí i při změnách klimatu. Víc ublížit může tradičnímu českému vývoznímu artiklu evropský Zelený úděl

Červeňák se přizpůsobí
Zdeněk Rosa | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Léto téměř bez tropických dní a naopak dostatek deště. Letošní sezona přichystala chmelařům skoro ideální podmínky a výsledkem je nejlepší úroda za desítky let. Zároveň ale pěstitelé Žateckého poloraného červeňáku utrpěli škody kvůli krupobití nebo vichřicím. Ty se přitom mají kvůli změnám klimatu stát nedílnou součástí počasí v Česku. Obstojí Žatecký poloraný červeňák?

Letošní léto na rozdíl od minulých let nepřineslo dlouhá tropická vedra, což pozitivně ovlivnilo úrodu chmele. Podle klimatologů ale kvůli klimatické změně má i Česko trpět extrémy počasí, výkyvy teplot, záplavami a podobně. Tedy přesně tím, co chmel nemá rád. Nebude to ohrožovat české chmelařství?

Žatecký poloraný červeňák, pořád ta samá odrůda, se v Česku pěstuje tisíc let. Za tu dobu se musel s něčím vyrovnat a dokáže se přizpůsobit měnícím se podmínkám. Vidíme to i na trendech – průměrná teplota je dnes vyšší než před padesáti lety, což pro chmel není optimální. Z pohledu výsledků jsou stále lepší a horší roky, ale výnosy v průměru pořád rostou.

Jak se novým podmínkám musejí přizpůsobovat pěstitelé?

Samozřejmě tomu jdou také naproti. Kvůli suchu se například zavádí zavlažování chmelnic. Rovněž se snažíme o rostlině zjistit víc informací. Už dnes máme v chmelařských oblastech meteo­stanice, kde sledujeme teploty a vlhkost vzduchu i půdy. V tomto směru se připravují i další projekty, které mají informace zpřesnit.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit