Česká vína mají co nabídnout, píšou v Británii. A rovnou přidávají, co ochutnat

Vinařství z této části Evropy většinou mají menší výrobní objemy, kvalita se však často blíží vínům z proslavených oblastí ve Francii, Itálii či Španělsku, podotýká The Guardian.

Česká vína mají co nabídnout, píšou v Británii. A rovnou přidávají, co ochutnat
Na území dnešní České republiky má výroba vína tradici dlouhou přes tisíc let, připomínají Britové | Shutterstock.com

Rumunská vína kvůli příznivé ceně a maďarská vína díky známému tokajskému jsou v Británii již dobře známá. Vína z dalších zemí ve střední a východní Evropě včetně těch z České republiky jsou zatím v Británii relativně neznámá, ačkoliv mají co nabídnout, napsal deník The Guardian. Zároveň poznamenal, že některé vinařské regiony ve střední Evropě mají výrobní tradici srovnatelnou se Španělskem či Francií.

Slovensko, Slovinsko, Polsko a Česká republika mají bohatou vinařskou tradici a tamní vinaři dnes vyrábí zajímavá a kvalitní vína. V Británii již dnes působí několik importérů, kteří se specializují na vína z tohoto regionu.

Mezi nimi je i londýnská společnost Basket Press Wine, která má v portfoliu i několik vinařství z Moravy. Právě na území dnešní České republiky má výroba vína tradici dlouhou přes tisíc let. „Během komunismu ale byla vína držena v regionu pro místní pijáky,“ řekla britským novinářům zástupkyně společnosti Zainab Majeriková.

Vinařství z této části regionu většinou mají menší výrobní objemy, kvalita se však často blíží vínům z proslavených oblastí ve Francii, Itálii či Španělsku. „Pokud preferujete burgundské, tak vyzkoušejte ,seriózní' pinot noir a chardonnay z České republiky a Slovenska,“ nabádá list. Podle Majerikové je v těchto případech příznivým faktorem pro spotřebitele i cena.

Britský list výrazně zaujala vína ze Slovinska, která prý často pociťují vliv blízké Itálie. V doporučení pěti vín ze střední Evropy jsou čtyři právě ze Slovinska. Páté je bílé víno La Blanca z vinařství Krásná hora z obce Starý Poddvorov. Podle listu se toto víno dobře snoubí s kořeněnými pokrmy.