Ceny vajec v USA opět rostou. Co je příčinou?

V době, kdy se inflace v USA zpomaluje a ceny potravin jsou relativně stabilní, jeden produkt vyniká dramatickým zdražením – vejce. Podle nejnovějších údajů Úřadu pro statistiku práce vzrostly ceny vajec v srpnu o 28,1 % oproti loňskému roku.

Ceny vajec v USA opět rostou. Co je příčinou?
Ceny vajec v USA opět rostou. Co je příčinou? | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Ptačí chřipka decimuje chovy

Hlavním viníkem tohoto cenového šoku je ptačí chřipka. Phil Lempert, analytik potravinářského průmyslu, potvrzuje: „Ptačí chřipka je hlavním důvodem vyšších cen.“ Od ledna 2022 tato vysoce nakažlivá choroba postihla téměř 101 milionů ptáků ve 48 státech USA.

Důsledky jsou zřejmé – produkce vajec v červenci klesla o 2,6 % oproti loňsku a počet nosnic se snižuje již druhý měsíc po sobě. Ministerstvo zemědělství USA potvrzuje, že ptačí chřipka „přispěla k vysokým cenám vajec“ tím, že „snížila americké hejno nosnic“.

Historicky vysoké ceny

I když nejsou ceny tak vysoké jako na přelomu let 2022 a 2023, kdy průměrná cena tuctu velkých vajec třídy A dosáhla rekordních 4,82 USD (aktuálně přibližně 111 Kč), současná průměrná cena 3,20 USD (přibližně 74 Kč) za tucet je stále výrazně nad předpandemickou úrovní. Američané nyní za vejce platí téměř dvojnásobek toho, co před pandemií COVID-19.

Regionální rozdíly

Nárůst cen vajec se v USA liší podle regionu. Některé státy zaznamenaly extrémní nárůsty – v Minnesotě od října 2019 vzrostly ceny o 137 %, v Missouri o 123 % a v Iowě o 116 %.

Naděje na horizontu?

Brian Moscogiuri z firmy Eggs Unlimited naznačuje možné zlepšení: „Pokud projdeme obdobím 6–8 měsíců bez ptačí chřipky, měly by se trhy vrátit k normálnějším dlouhodobým úrovním.“ Kevin Bergquist z Wells Fargo Agri-Food Institute však varuje před dalším možným růstem cen na podzim a během svátků, pokud budou infekce ptačí chřipky pokračovat.

Dopad na spotřebitele

Zvýšení cen vajec má největší dopad na rodiny s nízkými příjmy. Vejce jsou často hlavním zdrojem bílkovin v programech potravinové pomoci, jako je SNAP. „Přechod z 2 USD (přibližně 46 Kč) za tucet vajec na 4 nebo 5 USD (92–115 Kč) je velký skok při omezeném rozpočtu,“ upozorňuje Lempert.

Trh s vejci zůstává nestabilní a spotřebitelé v USA by měli počítat s tím, že vyšší ceny mohou v dohledné době přetrvávat.