Aktivisté zdemolovali pobočky banky Barclays. Vadí jim podpora Izraele a těžařů nafty

Britské skupiny aktivistů, které si říkají Palestine Action a Shut the System, napadly a poničily několik poboček banky Barclays.

Aktivisté zdemolovali pobočky banky Barclays. Vadí jim podpora Izraele a těžařů nafty
Poničené průčelí jedné z poboček banky Barclays v Londýně | City of London Police/síť X (dříve Twitter)

Rozbitá okna a postříkání vchodů červenou barvou. Tento druh vandalismu zvolily aktivistické skupiny Palestine Action a Shut the System, které poničily zhruba dvacítku poboček britské banky Barclays. Klimatičtí a propalestinští bojovníci chtěli tímto způsobem upozornit na to, že londýnský finanční dům podporuje Izrael v boji proti Hamásu a také poskytuje úvěry firmám, které těží fosilní zdroje.

Aktivisté požadují, aby banka přestala financovat nákupy zbraní pro izraelskou armádu a také těžbu ropy a zemního plynu v Severním moři, uvedla americká CNN. V Edinburghu pak na pobočku banky létaly kameny se jmény zabitých Palestinců v Gaze.

„Frustrace z omezeného pokroku Barclays směrem k zastavení genocidního a klimaticky destruktivního financování pomohla zplodit tento nový radikální druh aktivismu,“ uvedla Palestine Action. Aktivisté tvrdí, že budou v ničení poboček pokračovat, dokud banka nezmění své chování.

Podle radikálů britská bankovní instituce financuje „ničení klimatu a genocidu“. Propalestinské skupiny v britské společnosti obviňují Barclays, že investuje miliardy dolarů do společností, jež dodávají zbraně a nové technologie izraelské armádě.

Zástupci skupin Palestine Solidarity Campaign, Campaign Against Arms Trade a War on Want identifikovali nejméně devět společností, které vyrábějí zbraně nebo vojenské technologie, a přitom získaly úvěry od britské banky.

Mluvčí banky kritiku aktivistů odmítl a zdůraznil, že finanční dům poskytuje životně důležité finanční služby americkým, britským a evropským společnostem, které dodávají obranné produkty členským zemím Severoatlantické aliance a jejím spojencům.

„Obranný sektor je zásadní pro britskou národní bezpečnost a vláda Spojeného království dala jasně najevo, že podpora obranných společností je slučitelná s principy udržitelného investování. Rozhodnutí o zavedení zbrojního embarga vůči třetím zemím je úkolem příslušných vlád,“ dodal mluvčí.

Radikální aktivisty vyzval, aby dodržovali zákony a respektovali ochranu majetku a zdraví zaměstnanců a klientů banky. V souvislosti s ničením poboček byli už v Londýně zatčeni tři muži ve věku 34 až 45 let.