34 milionů za močení v hotelu: Becker vs. Lenovo

Richard Becker, bývalý vedoucí pracovník prestižní technologické společnosti Lenovo, podal žalobu na svého bývalého zaměstnavatele. Požaduje odškodnění ve výši 34 milionů korun za to, že byl propuštěn kvůli incidentu souvisejícím s jeho zdravotním stavem.

34 milionů za močení v hotelu: Becker vs. Lenovo
34 milionů za močení v hotelu: Becker vs. Lenovo | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Šestašedesátiletý Becker trpí vážnými problémy s močovým měchýřem, které vedou k častému nucení na toaletu. Během pracovního setkání v hotelu na Times Square v New Yorku se dostal do situace, kdy nemohl zadržet moč. Podle své výpovědi byl nucen diskrétně močit ve vestibulu hotelu, protože by nestihl dojít na toaletu.

Incident se stal před jedním z jeho nadřízených a ten samý člověk nahlásil Beckera personálnímu oddělení. Becker tvrdí, že toto oznámení bylo motivováno pomstou a zlou vůlí. Přestože firma podle něj věděla o jeho zdravotním stavu již od roku 2016, byl čtyři dny po incidentu propuštěn bez výpovědní lhůty či odstupného.

V žalobě Becker argumentuje, že jeho propuštění je diskriminací na základě zdravotního postižení. Uvádí, že během svého působení ve firmě pomohl zvýšit obchodní růst o 200 procent a byl oceňovaným globálním prodejním manažerem.

Becker také tvrdí, že jeho kolegové byli o jeho zdravotním problému informováni a dokonce si z jeho častých návštěv toalety dělali legraci. Incident v hotelu popisuje jako situaci, kdy neměl jinou možnost než jednat tak, jak jednal.

Zástupce hotelu Westin, kde se incident odehrál, však zpochybnil některé detaily Beckerova tvrzení. Podle něj v hotelu neexistuje oblast známá jako "vestibul" a toalety byly v hale k dispozici.

Becker ve své žalobě také zmiňuje, že byl v minulosti svědkem "daleko horšího chování" ze strany zaměstnanců firmy, čímž zpochybňuje oprávněnost svého propuštění.

Případ nyní čeká na projednání u Manhattan Supreme Court.