Zpěvačka si našla partnera a ohrozila tím investice. Za trest se každý večer fotí, že je sama

Japonská zpěvačka Momoka Tódžó porušila svou smlouvu s nahrávací společností tím, že si našla partnera. Kvůli úniku fotografie se svým přítelem byla nyní potrestána. Vztah musela odsunout na druhou kolej a každý večer musí fotografií doložit, že je doma sama.

Zpěvačka si našla partnera a ohrozila tím investice. Za trest se každý večer fotí, že je sama
Momoku Tódžó málem stála fotografie s partnerem kariéru | koláž Hrot24.cz, Berenika Slánská

Domácí média jí předpovídala hvězdnou kariéru. Dvacetiletá zpěvačka Momoka Tódžó byla přijata do populární dívčí kapely Katacoto Bank, díky čemuž mohla vystupovat před vyprodanými stadiony a stala se slavnou a obdivovanou. Nyní však svou kariéru ohrozila. Na sociálních sítích totiž zveřejnila fotografie z oslav svých dvacátých narozenin, z nichž bylo zřejmé, že se sblížila s chlapcem.

Pro Evropany je to nepochopitelné, ale v Japonsku a dalších asijských zemích je to naprosto běžné. Interpreti takzvaného K-popu a J-popu podle pravidel tamních vydavatelských domů a zastupujících agentur nesmějí mít stálého partnera.

Má to logický, byť poněkud zvrácený ekonomický smysl: singl hvězda se totiž může snáze stát idolem mladých, kteří si mohou ve svých fantaziích představovat, že jednou by se třeba oni mohli stát jejím partnerem či partnerkou.

Fotografii s partnerem zpěvačka hned smazala. Ale fanoušci ji zaznamenali a zuří.
X/@10_momo23/@ayakakaganbalu

Není vzácností, když některá popová hvězda úplně ztratí popularitu poté, co si najde partnera. Fanoušci ji mohou během pár hodin zcela zavrhnout. Klesne poptávka po nahrávkách i sběratelských předmětech. Lidé už za interpreta neutrácejí, raději si najdou jiného.

Taková investice do nového talentu je pak pro vydavatele ztrátová. A jak uvedla třeba investiční banka Goldman Sachs, skandály hudebníků negativně dopadají na cenu akcií vydavatelství a nahrávacích společností.

A teď se s tím potýká právě zpěvačka Tódžó, která dostala na výběr: buď může mít přítele, ale pak ať zapomene na slávu a ohromné bohatství, nebo ať si užívá luxusu a popularity, ale musí být single.

Zpěvačka s těmito podmínkami souhlasila v rámci nahrávací smlouvy a její porušení by nakonec mohlo znamenat, že bude vracet to, co do ní nahrávací společnost i její zastupující agentura investovaly. Kvůli velkorysému marketingu jde až miliony dolarů.

Že svým vztahem přestřelila, jí agentura sdělila veřejně přes sociální sítě. „Před spaním včera v noci Momoka Tódžó omylem zveřejnila fotky sebe a muže, který mohl být vnímán jako její přítel. Prostřednictvím našeho vedení bylo zjištěno, že s ním v současné době chodí a že její přítel je osoba mimo zábavní průmysl. Varovali jsme ji, že se jedná o nemyslitelné chování ukazující nedostatek uvědomění jako idolu mládeže,“ informovala její agentura podle deníku Japan Today.

Agentura zároveň oznámila, jaký trest si pro svou interpretku manažeři připravili. Zpěvačka se nyní musí každý večer povinně hlásit a fotografií doložit, že je doma či mimo domov sama. Tím má ukázat, že „ve skutečnosti každou noc uléhá nikoli se svým partnerem, ale se všemi svými fanoušky a fanynkami, kteří ji milují“.

Agentura také direktivně stanovila nutnost odstupu od partnera. Podle japonských médií to sice neznamená úplný rozchod, ale ochlazení vztahu; snížená četnost vzájemného kontaktu k rozchodu prý ale stejně nakonec povedou.

Zpěvačka očividně svůj trest přijala. Nyní se skutečně každou noc loučí s fanoušky, kterým přeje krásné sny. Na fotografiích i videích vždy uléhá sama. „Byla jsem bezohledná. Moc se vám všem omlouvám. Teď už vím, že být idolem pro mě znamená určitá omezení,“ řekla v jednom ze svých příspěvků na sítích.

„Jsme rádi, že dívka, z níž jsme udělali hvězdu teprve nedávno, svou roli idolu bere vážně,“ kvitovala to agentura. Fanoušky hvězdy prosí o shovívavost. Negativní komentáře prý interpretce ubližují a ona si přeje jediné: rozdávat ostatním radost. Také se prý těší na nadcházející koncerty, které absolvuje jen se svými kolegyněmi ze skupiny.

Sex musela zatajovat i Britney Spears. Napsala to ve svých memoárech.
foto Vladimír Barák, Hrot24

Ačkoli je situace v Asii specifická, náročné podmínky musí plnit i interpreti na Západě. Například americká zpěvačka Britney Spears o sobě v začátcích kariéry dlouho prohlašovala, že je pannou a sex plánuje až po svatbě. Ve svých memoárech Žena ve mně (Bourdon, 2024) přiznala, že to byl jen marketingový kalkul managementu.

„Vzhledem k tomu, že tolik mých fanoušků a fanynek byli teenageři, se mě moji manažeři i tisk dlouho snažili prezentovat jako věčnou pannu – bez ohledu na to, že jsme spolu s Justinem Timberlakem bydleli a sexuální život jsem vedla od čtrnácti,“ napsala v knize.

Jako „sexuálně nepolíbená“ musela dlouho působit i zpěvačka Miley Cyrus, a to kvůli roli Hanny Montany v populárním seriálu na Disney Channelu.