Zelená paliva s čínským olejem na vaření. Americké úřady vyšetřují dotační skandál

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí zahájila kontrolu firem, které vyrábějí biopaliva. Panuje podezření, že do svých produktů nezákonně přimíchávají použitý kuchyňský olej z Asie.

Zelená paliva s čínským olejem na vaření. Americké úřady vyšetřují dotační skandál
Většina použitého kuchyňského oleje pochází z Číny | foto Shutterstock.com

Vypadá to na pořádný skandál. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) začala provádět audity dodavatelských řetězců u výrobců biopaliv. Existuje totiž podezření, že firmy do svých produktů přimíchávaly nelegální suroviny pro výrobu bionafty, aby si zajistily vládní dotace. Má se jednat o použitý kuchyňský olej, která se dováží z Asie, zejména z Číny.

Mluvčí EPA Jeffrey Landis agentuře Reuters potvrdil, že úředníci začali prověřovat nejméně dvě americké firmy, ale protože vyšetřování stále probíhá, nesdělil jejich jména. Výroba bionafty z takzvaných udržitelných přísad, jako je olej na vaření, může rafinériím zelené nafty přihrát štědré finanční dotace nejen z federálního rozpočtu, ale také z rozpočtů na úrovni jednotlivých amerických států.

Rostou ale obavy, že celá produkce udržitelných paliv není tak ekologická, jak tvůrci zelené legislativy zamýšleli. Výrobci deklarují, že používají pouze nepoužitý palmový olej. Ale i jeho používání je ekology kritizováno, protože způsobuje odlesňování v řadě regionů světa.

Obrovské plantáže palmy olejné totiž ničí původní biotopy v tropickém pásmu světa. Největšími globálními producenty palmového oleje jsou Indonésie a Malajsie, kde kvůli produkci oleje mizí primární deštné pralesy a ohrožují populace orangutanů, slonů trpasličích a nosorožců sumaterských.

Roste ale vývoz i použitého kuchyňského oleje z asijských zemí, zejména z Číny, na západní trhy. Analytici varují, že se jedná o nepřiměřené nárůsty a objemy vzhledem k množství používaného oleje v regionu. Vyšetřování původu vstupních surovin pro výrobu biopaliv už vyšetřuje i Evropská unie a obává se možných rozsáhlých podvodů.

V případě trhu ve Spojených státech provádí EPA šetření už od července 2023 a vyhodnocuje místa, kde se skladuje kuchyňský olej používaný při výrobě biopaliv. „Vyšetřování stále pokračuje a proto nemůžeme komentovat probíhající úkony,“ dodal mluvčí EPA Landis.

Američtí senátoři prosazují, aby úřady věnovaly větší péči kontrole dovozu surovin pro biopaliva. „Bidenova administrativa vytvořila přísné standardy pro americké výrobce. Je nezbytné, aby byla kontrola aplikována také na dovážené suroviny,“ napsali senátoři ze států, kde je silná farmářská lobby. Varují před tím, že americký trh zaplavil použitý kuchyňský olej zejména z Číny.