Vyzkoušejte si na rok vlastní fotovoltaiku

Finanční úspora a větší energetická soběstačnost jsou největší motivací vlastníků rodinných domů pro pořízení fotovoltaiky.

Vyzkoušejte si na rok vlastní fotovoltaiku

Přesto podle průzkumu agentury Behavio třetina majitelů s jejím pořízením stále váhá. Není si totiž jistá, jak rychle se jim investice vrátí. Ve společnosti Columbus Energy se proto rozhodli nabídnout váhavým zákazníkům fotovoltaiku na rok na zkoušku s možností vrácení zdarma. 

Životnost fotovoltaické elektrárny dosahuje zhruba 30 let. Investice se přitom při současných cenách za energie s využitím dotace vrátí do 6 let. Dotační podpora může pokrýt až polovinu pořizovacích nákladů, a to do výše 205 000 Kč. Spolehliví dodavatelé se všemi administrativními kroky zákazníkům pomůžou. V Columbus Energy zájemcům zajistí i výhodné financování projektu v plné výši.

Zažijte větší energetickou soběstačnost

Pořízení fotovoltaiky je velkou a nákladnou změnou pro každou domácnost. Je proto přirozené, že lidé mají obavy, jestli se jim investice vyplatí.  Podle průzkumu agentury Behavio pociťuje tuto nejistotu každý třetí majitel rodinného domu. Společnost Columbus Energy proto chce váhajícím zákazníkům jejich rozhodování ulehčit.

 

 „Uvědomujeme si, že bez možnosti vyzkoušet si fotovoltaiku ve vlastních podmínkách nemůže klient tušit, kolik peněz mu fotovoltaická elektrárna ušetří. Rozhodli jsme se proto umožnit její bezplatné vrácení po roce užívání. Za rok stihne zákazník vyhodnotit, jak efektivní je výroba energie ze slunce během různých ročních období a do jaké míry pokryje jeho spotřebu. Pokud s elektrárnou nebude po roce spokojen, naši pracovníci zařízení odmontují a následně mu vrátíme peníze zpět v plné výši,“ vysvětluje Petr Vaverka, člen dozorčí rady Columbus Energy.

Akce platí na elektrárny do 20 kWp. Za poplatek ve výši 10 tisíc Kč získají možnost zařízení po roce používání vrátit. V Polsku tuto možnost minulý rok využily tisíce domácností a nevrátila ji ani jedna.

Výběr spolehlivého dodavatele je klíčový

Při výběru dodavatele je potřeba myslet na to, že fotovoltaika je investicí na dalších 30 let a drobné rozdíly v pořizovací ceně by neměly být zásadním rozhodujícím kritériem. Zvažujte také prozákaznický přístup, možnosti servisu a revizí, délku záruky, kvalitu komponentů a v neposlední řadě rychlost instalace. Dávejte pozor na firmy s dlouhými dodacími lhůtami, které vybírají platby předem.

Důležitá je také stabilita a historie dodavatele, abyste se na něj mohli spolehnout se servisem a případným řešením poruch i v následujících letech. I přes to, že se jedná o takřka bezúdržbovou technologii, pravidelná kontrola je klíčem k předcházení vzniku potíží a zajištění co nejlepší funkčnosti. Columbus Energy doporučují pravidelný servis provádět jednou za rok.