Vína z Francie letos nebude tolik jako v minulých letech. Produkci negativně ovlivnilo jarní počasí
Produkce vína ve Francii letos nebude tak bohatá jako v uplynulých letech. Důvodem je velmi vlhké počasí, které přispělo k rozvoji chorob na francouzských vinicích. Některé regiony navíc postihlo i krupobití a mrazy.
redaktorka
Celková produkce vína by se měla podle francouzského ministerstva zemědělství, jehož odhady cituje agentura Reuters, pohybovat mezi 40 a 43 miliony hektolitrů, což je pod pětiletým průměrem 44,2 milionu a výrazně pod produkcí 47,9 milionu v roce 2023. Plíseň, které napomohlo vlhké počasí na začátku léta, totiž zasáhla většinu vinařských oblastí a mohla by způsobit značné ztráty.
Kromě toho mnoho vinic zaznamenalo menší množství květů, listů a mladých bobulí, což je důsledek vlhkých a chladných podmínek během období květu. Vegetace je navíc podle ministerstva o jeden až dva týdny pozadu oproti loňskému roku.
Zatím však není jasné, jak pokles produkce ovlivní celkovou cenu vína. Velcí producenti mají sice obvykle tendenci zvyšovat cenu svých nedostatkových ročníků, ale Francie zároveň čelí silné konkurenci na světových trzích, což by mohlo pokusy o zvyšování cen korigovat.
Ministerstvo neposkytlo podrobné regionální odhady, ale uvedlo, že například v Champagne se očekává nižší produkce než v roce 2023, protože její potenciál ovlivnily jarní mrazy a krupobití.
Kvůli souhře několika faktorů, mezi něž patří například snížení plochy vinic o přibližně osm tisíc hektarů, napadení puchýřkou, plísní či poničení révy krupobitím, bude mít výrazně nižší produkci i region Bordeaux.
Víno je spolu s lihovinami jedním z největších příjmů Francie z vývozu. Odvětví se však potýká s klesající domácí spotřebou, která zasáhla některé produkční oblasti a přispěla k nedávným protestům zemědělců.