Zdravotnictví v propasti. „Chce to privátní pojištění a zavřít část nemocnic,“ říká respektovaný lékař

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Celý článek
0

Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Že sociální sítě ovládá progresivní levice? Nesmysl, velká část influencerů je pravicová

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Celý článek
0

Vaříme, vládě navzdory. Minipivovary přežily tři lockdowny

Během lockdownů zkrachovalo zatím jen pár minipivovarů, ale okamžikem pravdy bude podzim. Pokud se s koncem letní sezony Češi nevrátí do hospod, bude to problém.

Vaříme, vládě navzdory. Minipivovary přežily tři lockdowny
Navzdory pandemii bylo krachů minimum, na trhu zůstává 480 aktivních minipivovarů, říká šéf asociace Jan Šuráň. | Martin Pinkas

Procházka centrem hlavního města působí na milovníka piva téměř depresivně. Zatímco ještě před dvěma lety šlo na pouhých několika kilometrech „urazit“ více než desítku piv, a to každé v jiném minipivovaru, dnes je situace tristní.

Restaurace „vyzdobené“ varnami a ležáckými tanky jsou prázdné, v předimenzovaných prostorech se malé skupinky hostů úplně ztrácejí. A co víc, místní pivo si často nedáte vůbec: kvůli nedostatku zákazníků se ho nevyplatí vařit; velká část by nakonec skončila v kanálu. Soudit podle hlavního města kondici české minipivovarnické scény by ale byla velká chyba. Stačí vyjet na pražskou periferii nebo do menších měst, aby se ukázal úplně jiný obrázek -o zákazníky není nouze a výroba jede téměř na plné obrátky. Trend neustálého růstu craftové pivní scény sice zpomalil, ze statistického hlediska ale nejde o katastrofu.

„Vím o pěti minipivovarech, které skončily úplně. Zhruba dvacítka přerušila vaření, ale počítají s návratem, až se situace zlepší,“ vypočítává šéf Českomoravské asociace minipivovarů Jan Šuráň, který sám v Praze provozuje hned dva - Pivovarský dům a Břevnovský klášterní pivovar. Vzhledem k tomu, že za poslední rok a půl navíc téměř třicítka pivovarníků otevřela zbrusu nové provozy, je nakonec i po nejhorší fázi epidemie čínské chřipky bilance pozitivní. „Aktuálně v Česku aktivně funguje asi 480 minipivovarů," potvrzuje Šuráň.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit