Navrhuje barvy pro Mazdu, inspiruje se i v módě. Našim autům svědčí kontrast, říká Alena Gersonde

Estetické i praktické aspekty barevného designu řeší ve své práci Alena Gersonde. Vývoj barev trvá klidně několik let, přičemž je potřeba „mířit“ tak, aby i v budoucnu byly neustále trendy, žádané a svěží.

Estetické i praktické aspekty barevného designu řeší ve své práci Alena Gersonde. Vývoj barev trvá klidně několik let, přičemž je potřeba „mířit“ tak, aby i v budoucnu byly neustále trendy, žádané a svěží.

Celý článek
0

Saúdové varují před propadem ropy na 50 dolarů za barel. Bolelo by to Rusko nebo Irák

Saúdská Arábie varuje členy OPEC+, kteří nebudou dodržovat těžební kvóty, že cena ropy spadne na úroveň padesáti dolarů za barel. Hrozba směřuje hlavně k Iráku, Rusku a Kazachstánu.

Saúdská Arábie varuje členy OPEC+, kteří nebudou dodržovat těžební kvóty, že cena ropy spadne na úroveň padesáti dolarů za barel. Hrozba směřuje hlavně k Iráku, Rusku a Kazachstánu.

Celý článek
0

Online schránka důvěry: Startup FaceUp řeší na školách šikanu, ve firmách bossing. Teď nabírá 70 milionů

Ondřeje Fryce, který vybudoval internetový obchod Mall a díky jeho prodeji patří mezi nejbohatší Čechy, zaujal FaceUp svou „pozoruhodnou globální jízdou“.

Ondřeje Fryce, který vybudoval internetový obchod Mall a díky jeho prodeji patří mezi nejbohatší Čechy, zaujal FaceUp svou „pozoruhodnou globální jízdou“.

Celý článek
0

Ukrajinci skupují válečné dluhopisy, mají v nich uložené miliardy

Vláda také plánuje první válečné zvýšení daní, aby snížila rozpočtový deficit. A tvrdí, že si Ukrajina potřebuje více půjčovat na domácím trhu.

Ukrajinci skupují válečné dluhopisy, mají v nich uložené miliardy
Ukrajinská právnička vyzvala své příznivce k nákupu válečných dluhopisů, sama do nich investuje; ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Právnička Olesja Mychajlenková vyzvala svých téměř 14 tisíc příznivců na sociální síti k nákupu ukrajinských válečných dluhopisů. Je to jako dar, uvedla a na síti X zveřejnila snímek obrazovky svého vlastního portfolia dluhopisů. Díky znalostem finančních trhů a zkušenostem, které získala jako jedna z prvních drobných investorek do ukrajinských dluhopisů v domácí měně, se Mychajlenková přidala k širší vládní snaze povzbudit občany, aby pomohli financovat válku s Ruskem.

„Je to za prvé způsob, jak pomoci státu, a za druhé vzhledem k poměrně vysokým úrokovým sazbám dluhopisů je to i způsob, jak ochránit své hřivny před inflací,“ řekla třicetiletá Mychajlenková agentuře Reuters v kavárně v centru Kyjeva. Dodala, že mnoho jejích příznivců této rady využilo a do válečných dluhopisů, které jsou způsobem získávání finančních prostředků v době velkých konfliktů, investovalo.

Potřeba nákupu domácích dluhopisů je v konfliktu, který trvá už více než dva a půl roku, stále naléhavější. Rostoucí náklady na financování odporu proti ruské invazi zanechaly v ukrajinských financích obrovskou díru. Do konce roku bude vláda potřebovat dalších zhruba 280 miliard korun na financování svého obranného sektoru.

V době války jsou mezinárodní trhy s dluhopisy pro Ukrajinu uzavřeny. Ratingová agentura S&P hodnotí dluh země v zahraniční měně známkou SD, což je částečné neplnění závazků. V září se vláda dohodla s držiteli ukrajinských eurobondů na restrukturalizaci mezinárodního dluhu za více než 460 miliard korun. V příštích třech letech by tak Ukrajina měla ušetřit asi 260 miliard.

Vláda také plánuje první válečné zvýšení daní, aby snížila rozpočtový deficit. A tvrdí, že si Ukrajina potřebuje více půjčovat na domácím trhu. Ministerstvo financí v září ve srovnání s předchozím měsícem více než zdvojnásobilo domácí výpůjčky. Z prodeje státních dluhopisů získalo 40 miliard korun, včetně 16 miliard z prodeje válečných dluhopisů.

Vzhledem k tomu, že rozpočtový schodek se má v roce 2025 pohybovat kolem 880 miliard korun a zahraniční finanční pomoc se bude v příštích letech snižovat, potřeba získat více peněz na domácím trhu zůstává. Státní dluhopisy nakupují hlavně komerční banky, od začátku ruské invaze ale vkládají stále více peněz do válečných dluhopisů obyvatelé a firmy.

„Zájem občanů o domácí státní dluhopisy prudce vzrostl,“ sdělilo ministerstvo financí agentuře Reuters. Dodalo, že očekává pokračování tohoto trendu. Investice od fyzických osob do začátku října vzrostly podle ministerstva na 40 miliard korun z 14,3 miliardy v únoru 2022. Celkově se individuální investoři podílejí na portfoliu domácích státních dluhopisů více než čtyřmi procenty.

Podle analytiků a obchodníků bylo v minulosti drobných investorů se zájmem o ukrajinský domácí dluh málo. Většinou se omezovali na osoby pracující ve finančním sektoru. Investice rezidentů do domácích dluhopisů v roce 2016 podle oficiálních údajů činily zhruba 100 milionů hřiven, tedy (56,2 milionu korun). Vstup na trh byl mnohem složitější a dražší, to ale válka změnila.

Se začátkem války byly odstraněny všechny provize a požadavky na minimální částky. Dluhopisy lze nyní koupit přes internet několika kliknutím myší a investice doprovází válečná symbolika. Dluhopisy prodávané prostřednictvím digitálního portálu pro státní služby Diia nesou názvy ukrajinských měst a obcí obsazených ruskými vojsky. A spolu s patriotismem přichází i zisk.

Vzhledem k omezeným možnostem spořit a investovat v době války, mohou být dluhopisy atraktivní volbou. Výnos dluhopisů v hřivnách je 15 až 18 procent, u dolarových dluhopisů pak čtyři procenta a nedaní se. Zvýšení válečné daně ze zisků z vkladů, které se nyní projednává v parlamentu, by mohlo atraktivitu dluhopisů ještě zvýšit.

Ukrajina prodává dluhopisy také cizincům. Podle ministerstva financí vlastnili nerezidenti na začátku října zhruba 1,4 procenta celkového portfolia státních dluhopisů. Nejaktivnější jsou investoři z Japonska, Německa a Spojených států.

Analytik investiční společnosti ICU Taras Kotovič uvedl, že Ukrajinci mají největší zájem o krátkodobé cenné papíry do jednoho roku. Obvykle začínají s malými investicemi, ale po splacení prvních kuponů mají tendenci znovu investovat.

Mezi investory jsou studenti, vojáci, státní úředníci a také IT specialisté. Mychajlenková dodává, že její otec si koupil dluhopisy v rámci své první investice do finančních nástrojů ve věku 56 let.

Banky a investiční společnosti vzhledem k zájmu o dluhopisy zprovoznily aplikace a zavedly další opatření, aby drobným investorům nákupy usnadnily, uvedla centrální banka. Minulý měsíc také centrální banka schválila změny na podporu a další zjednodušení investic do státního dluhu.