Ukrajina nemá dost peněz pro lokální zbrojaře. Chce zrušit zákaz vývozu zbraní

Až dvacet miliard dolarů by mohli vydělat ukrajinští producenti vojenských dronů, pokud by je mohli prodávat do zahraničí. I proto Kyjev uvažuje o zrušení zákazu vývozu zbraní.

Ukrajina nemá dost peněz pro lokální zbrojaře. Chce zrušit zákaz vývozu zbraní
Ukrajinští výrobci dronů chtějí, aby stát zrušil zákaz vývozu zbraní, ilustrační obrázek | Shutterstock.com

I když Ukrajina více než dva a půl roku bojuje s Ruskem na východě své země a naléhavě prosí západní spojence, aby Kyjevu poskytli více zbraní a munice, plánuje její vláda zrušit zákaz vývozu zbraní, aby podpořila místní výrobce vojenských dronů.

Politici i zbrojaři tvrdí, že to umožní získat až dvacet miliard dolarů (463 miliard korun), které by východoevropská země použila na další investice a rozvoj ukrajinského zbrojařského sektoru. Producenti bezpilotních letounů totiž mohou vyrábět více, než si ukrajinský stát může dovolit nakoupit.

Předseda ekonomického výboru ukrajinského parlamentu Oleksandr Marikovskyj oznámil, že připravuje regulaci umožňující export ukrajinských dronů. Zákaz vývozu zbraní platí na Ukrajině od napadení Ruskem v únoru 2022. Marikovskyj argumentuje tím, že vládě chybí dostatek financí na vývoj a expanzi domácího zbrojního sektoru.

Kyjev připomíná, že Moskva od začátku války výrazně navýšila svou produkci zbraní. Šéf výrobce dronů Ukrspecsystems Dmytro Chasapov si postěžoval, že jeho firma nedostává dostatek státních zakázek, přitom má výrobní kapacity, aby část produkce mohla vyvážet do zahraničí. Export by podle něj přilákal další zahraniční investory. „Stát nemá prostředky, aby mohl celou naší produkci koupit,“ vysvětlil.

Letošní ukrajinský státní rozpočet disponuje na nákupy zbraní od ukrajinských firem jen šesti miliardami dolarů (139 miliard korun). Proto chtějí výrobci zrušit zákaz exportu zbraní. Společnost Ukrspecsystems nicméně zahájila výrobu dronů v sousedním Polsku, aby zákaz obešla.

Další výrobce dronů a elektronických rušiček bezpilotních letounů, společnost Roboneers, si stěžuje na to, že státní zakázky sotva pokryjí výrobní náklady. „Největším problémem každé ukrajinské společnosti je výzkum a vývoj,“ zdůraznil zástupce společnosti. Umožnění exportu zbraní z Ukrajiny by podle výrobců umožnilo získat finance na vývoj od zahraničních partnerů.

Ředitel dánské zbrojní firmy MyDefence Dan Hermansen tvrdí, že potenciál pro export ukrajinských dronů bude po skončení války obrovský zejména s ohledem na možnost zbrojních zakázek ze zemí Severoatlantické aliance.

Ukrajinští výrobci dronů si navíc stěžují i na to, že místní trh není nijak standardizován a každý vyrábí trochu jiné bezpilotní prostředky. Ukrajinská armáda využívá „zoo dronů“, řekl expert na bezpilotní prostředky Jurij Kasijanov.