Uhelné regiony – ze šachty k vodíku

Aktuálním a palčivým tématem současnosti v kontextu transformace energetiky je také transformace uhelných regionů, která se v České republice nejvíce dotýká krajů Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského.

Uhelné regiony – ze šachty k vodíku

Tyto kraje se díky tlaku na vznik klimaticky neutrální ekonomiky potýkají se závažnými socioekonomickými problémy. Kolik prostředků a z jakých fondů, mohou tyto kraje v budoucnu na svoji obnovu získat, a jak celý proces rozdělování peněz funguje? Na toto téma si povídali v dalším díle Energetického podcastu Jakub Unucka (1. náměstek hejtmana MSK a člen Uhelné komise za Moravskoslezský kraj) a Iva Dvořáková (krajská politička a radní Ústeckého kraje pro oblast strategie přípravy a realizace projektů).

Uhelný region je zjednodušeně oblast, kde se v hospodářsky zásadním měřítku dlouhodobě těžilo a zpracovávalo uhlí. Právě tyto oblasti díky ukončení těžby čeká velká transformační změna. „ U nás transformace nezačíná, ale už je v plném proudu, protože společnost OKD končí. Zmizeli lidé a firmy a celý ten životní cyklus, který tam fungoval 200 let, najednou končí a pro region je to velmi těžké vstřebat,“ říká Jakub Unucka. Transformace uhelných regionů se netýká jen životního prostředí, ale také hlavně lidí a firem. Podle Ivy Dvořákové má Ústecký kraj odlišnou pozici v tom, že má mnoho dalších sociálních problémů, jako je velká kriminalita, a transformace tak ještě více ztěžuje už tak složitou situaci v kraji. Nicméně Dvořáková vidí naopak velký potenciál v budoucí revitalizaci krajiny.

Ve světě existuje aktuálně mnoho zajímavých revitalizačních projektů krajiny po těžbě, jako například Eden Project ve Velké Británii. Projekt, který slouží jako atrakce pro turisty, se nachází v upraveném kaoliovém povrchovém dolu, kde jsou uvnitř biomů shromažďovány rostliny z celého světa. Podobné budoucí transformační projekty v České republice budou vyžadovat velké finanční náklady, které z velké části zastřeší různé fondy, jako například evropský Fond pro spravedlivou transformaci, který vyčlenil 42 miliard korun, a také Modernizační fond, který disponuje rozpočtem více než 200 miliard (dle aktuální ceny povolenky).

Transformace uhelných regionů: Jaká je cesta do postuhelné éry pro Ústecký a Moravskoslezský kraj?

Jakým způsobem by měla u nás transformace probíhat a kdy skončit s uhlím? Podle Jakuba Unucky by uhlí v MSK mohlo skončit už v roce 2026. „Náš kraj si nechal udělat dopadovou studii, která jasně říká, že pokud chceme zrušit uhlí, tak musíme přejít na plyn a to ve velkém množství. Rizika plynu jsou ale velká, budeme potřebovat nové zásobníky, pak se taky může stát, že bude venku 5 stupňů pod nulou a plyn jednoduše zhasne nebo nám může Vladimír Putin zavřít kohoutky,“ říká Jakub Unucka a zároveň dodává, že se sice zbavíme závislosti na uhlí, ale budeme závislí na plynu. Iva Dvořáková k tomu ještě doplňuje, že evropský Fond spravedlivé transformace na rozdíl od Modernizačního fondu ani podporu plynu neumožňuje.

Transformace se v budoucnu nedotkne pouze těžařských a ocelářských firem, ale i veškerého dalšího průmyslu, který je na těžbu navázán nebo je závislý na velkých a stabilních dodávkách energie. Podle Dvořákové může mít v budoucnu v souvislosti s transformací velký problém například papírny.

Pro zajímavost, Jakub Unucka v podcastu zmiňuje, že Modernizační fond disponuje takovým množstvím prostředků, protože spalujeme uhlí a plyn, a tedy primárně díky vysokým cenám emisních povolenek by mohl disponovat částkou přes 200 mld. Kč. Co se týká proporcionality dělení finančních prostředků z fondů, měly by být spravedlivě rozděleny, jak mezi velké hráče, tak mezi střední a malé podniky. O podporu z fondů mohou žádat projekty, které splní platné nastavené podmínky.

Mnohem více, například o podpoře vodíkové budoucnosti, komunitní energetice, budoucnosti zaměstnanců šachet a konkrétních projektech “post uhelné doby“ se dozvíte v 11. epizodě Energetického podcastu o transformaci uhelných regionů.