To je snad vtip. Stát dal úředníkům nové počítače, ale s britskými zástrčkami

Některé z nových počítačů, které stát poslal na úřady kvůli přechodu z papírového na digitalizované stavební řízení, měly u nabíječek zástrčky pro britské zásuvky namísto českých. Takové nabíječky jsou v Česku nepoužitelné.

To je snad vtip. Stát dal úředníkům nové počítače, ale s britskými zástrčkami
Problém s nesprávnou zástrčkou se objevil u prvních dodávek počítačového vybavení, ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Problém s nesprávnou zástrčkou se objevil u prvních dodávek počítačového vybavení, napsal dnes server Seznam Zprávy. Dodavatel už kabely vyměnil a další dodávky byly se správným kabelem, uvedl pro server mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Petr Waleczko. Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla dodané nabíječky jen dokreslují nepřipravenost systému.

Digitalizaci stavebního řízení zavádí změna stavebního zákona, která začne platit od července. Někteří úředníci se obávají, zda bude nový systém funkční, protože do něj zatím nemají plný přístup. Obavy vyjádřili také stavebníci.

Sedm notebooků s britskou zástrčkou přišlo například do Poděbrad. „Myslím, že ta akce je perfektně připravená…,“ řekl serveru ironicky místostarosta Poděbrad Ladislav Langr. Deset nových počítačů s nevhodnými nabíječkami dostali v minulém týdnu v Semilech, stejný problém řešili v Praze 1, potvrdila serveru mluvčí městské části Karolína Šnejdarová.

„Dodané britské nabíječky jen dokreslují, jak je celý systém nového digitálního stavebního řízení ze strany MMR připraven. Vše na poslední chvíli a s ministerským imperativem: ,obce, poraďte si samy, my jsme přeci úkol splnili a počítače dodali.' Dlouhodobě kritizujeme, že se systém měl spustit až od 1. ledna 2025. Ke stejnému nabádal MMR i prezident. Naprosto krátká doba přípravy může způsobit zhroucení stavebního řízení,“ napsal ČTK Lukl.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj zdůraznil, že nové počítačové vybavení není nutnou podmínkou ke spuštění digitálního stavebního řízení. „Informační systém pro úředníky je možné používat na stávajících počítačích úřadů,“ uvedl Waleczko. Omyl u nabíječek s nesprávnými zástrčkami podle něj nastal při kompletování sad.

„Jakmile dodavatel nedostatek zjistil, zjednal nápravu. Už dodané kabely vyměnil a další dodávky byly se správným kabelem,“ sdělil mluvčí. Podle informací ministerstva by už žádný úřad neměl mít kabel s britskou zástrčkou, dodal.

Nic odkládat nebudeme

Celkově je podle MMR technika dodaná na víc než polovinu úřadů. „Přesný počet doručených balíčků IT techniky nemáme k dispozici. Bohužel ne všechny úřady s dodavateli plně spolupracují ohledně sjednání termínu a místa převzetí. Občas nedojde k okamžitému podpisu předávacího protokolu,“ řekl Waleczko k tomu, proč není možné uvést přesné číslo.

Kvůli červencové změně stavebního zákona, která také zvyšuje poplatky u některých staveb, nyní stavební úřady v Česku přijímají násobně víc žádostí než obvykle a narůstá také počet telefonických dotazů. Vyplývá to z vyjádření zástupců úřadů pro ČTK.

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) předpokládá, že se přechod na digitalizaci podaří zvládnout. Odmítl proto možnost, že by se termín přechodu na digitalizované stavební řízení odložil.