Světlým ležákem roku se stal Radegast ryze hořká 12
Do degustační soutěže České pivo 2024 se přihlásilo celkem 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky.
redaktor
V odsvěceném kostele sv. Anny v samém centru Prahy bylo v úterý rušno. Kolem nástěnných maleb, z nichž nejstarší vznikly na konci 14. století, chodili lidé s půllitry – a spíš než kostel připomínal prostor luxusnější hospodu.
V nynější Pražské křižovatce se totiž konaly Svatováclavské slavnosti, které zde pořádal Český svaz pivovarů a sladoven. A všichni přítomní si pivo, které zde průběžně ochutnávali, velmi pochvalovali. „Pivní kultura je v české DNA hluboce zakořeněna,“ prohlásil šéf svazu Roman Havlík.
A kvitoval mu i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který nad akcí převzal záštitu. „České pivo je naprosto unikátní. V jeho spotřebě jsme stále světovými premianty – a já doufám, že tomu tak zůstane i nadále,“ uvedl ministr.
Svatováclavské slavnosti však nebyly jen o opěvování chuti a spotřeby piva. Nejdůležitější částí bylo vyhlášení degustační soutěže České pivo 2024. Do ní se přihlásilo celkem 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky. Vítězem hlavní kategorie se stal Radegast ryze hořká 12, mezi jedenáctistupňovými ležáky triumfoval zástupce pivovaru Primátor. A za nejlepší světlé výčepní pivo vyhlásili odborníci Zubr Gold.
Porota tvořená z pivovarníků, pedagogů a odborníků z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce hodnotí hlavně senzorické vlastnosti piva – konkrétně vzhled, barvu, chuť, vůni a texturu. „V rámci soutěže vybíráme to nejlepší z tuzemské produkce. A oslavujeme jedinečnost českého piva, které je neodmyslitelnou součástí naší pivní kultury i ekonomiky,“ řekl výkonný ředitel svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunečko.
Vítězi v ostatních kategoriích se stal Bernard černý ležák 12 (tmavé pivo), Birell pivovaru Radegast (nealkoholické neochucené pivo) a Refresh Grapefruit pivovaru Protivín (nealkoholické ochucené pivo).
V rámci Svatováclavské slavnosti byly navíc uvedeny do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství dvě osobnosti, které jsou nesmazatelně spojené se zlatým mokem. Ocenění se dočkal emeritní vrchní sládek z Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který byl svého času i ředitelem Gambrinusu, a také pedagog a propagátor pivovarnictví Miroslav Koutek z Litovle, kde byl sládkem již od svých 25 let.
Porota vyzdvihla oba muže za celoživotní přínos pivovarnickému, sladařskému, chmelařskému a pěstitelskému oboru. Berka i Koutek se významně podíleli na rozvoji kvality výroby piva od přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století.
Po čtyřech letech také došlo k udělení Čestné plakety Františka Ondřeje Poupěte oceňující přínos tuzemskému pivovarství, sladařství a návazným odvětvím v podnikatelské a ekonomické sféře. Získal ji Michal Kovařík, vedoucí Chmelařské ročenky, a rovněž kolektiv autorů Ječmenářské ročenky.
Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v tuzemsku. V současnosti sdružuje 24 pivovarských společností, šest sladoven a 14 přispívajících členů. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů.