Stáda velkých kopytníků prostě do české přírody patří

Do prvního dílu autorského podcastu Zvířata s Mírou si ekonom a amatérský zoolog Miroslav Zámečník pozval Dalibora Dostála ze společnosti Česká krajina.

Stáda velkých kopytníků prostě do české přírody patří
Podcast Zvířata s Mírou | foto týdeník HROT

Pro mnohé čtenáře týdeníku Hrot asi není novinkou, že náš ekonomický analytik Miroslav Zámečník má slabost pro zvířata. Zoologické zahrady navštěvuje se stejnou vášní, s jakou jiný „vymetá“ hudební festivaly,  galerie nebo hrady a zámky. Jen jednu věc má ještě raději – povídání o zoo, jejich chovancích a jejich ochraně s lidmi, kteří sdílejí jeho vášeň, ale na rozdíl od něj se zoologii, ochraně fauny a péči o zvířata věnují na plný úvazek a na špičkové úrovni, jedno zda v zoo, nebo na bývalém tankodromu u Milovic, v Senegalu, nebo na severní Sumatře. 

Zvířata s Mírou

Neuvěřitelné historky ze života hadů, gaviálů a želv dovede vyprávět manželský pár, který o ně celý život pečuje v pražské zoologické zahradě a patří v tom k nejlepším na světě. Proč se docentka ze Suchdola rozhodla zachránit největší africkou antilopu v Senegalu? Co pohání zoologa z Liberce, který v hodině dvanácté dává dohromady záchranný chov nejvzácnější stepní zebry? Jak přesvědčit domorodce, aby nekupovali na trzích zpěvné ptactvo, a jak se na Sumatře provozuje „česká“ záchranná stanice pro roztomilé poloopice s jedovými žlázami?

Do prvního dílu autorského podcastu „Zvířata s Mírou“ si ekonom a amatérský zoolog Zámečník pozval ředitele obecně prospěšné společnosti Česká krajina Dalibora Dostála, s nímž si povídá o rezervacích velkých divokých kopytníků. Pojďte si poslechnout, jak vznikalo „Serengeti u Benátek“, proč lesostepi se stády velkých kopytníků do naší přírody patří a proč je návrat zubrů, divokých koní a zpětně šlechtěných praturů „chytré low cost řešení“.