Rusové o vakcíně: Svět si musí vybrat, komu věří

Hackerská skupina APT29 se snaží ukrást recept na vakcínu proti covidu-19, tvrdí Britové a a Američané – a téměř jistě pracuje pro Kreml

Rusové o vakcíně: Svět si musí vybrat, komu věří
ilustrační foto | Shutterstock.com

Rusko vyvine do půl roku účinnou vakcínu proti covidu-19, stejně jako USA, Británie a Čína, tvrdí šéf ruského suverénního fondu Kirill Dmitrijev. Podle jeho názoru si zbytek světa bude muset vybrat, od které země bude vakcínu kupovat.

„Pokud se země budou při nákupu rozhodovat podle politických předsudků, bude to ohrožovat zdraví veřejnosti a imunita vůči koronaviru se bude dělit podle hranic geopolitických spojenectví,“ řekl Dmitrijev listu Financial Times.

Výzkum versus zlodějna

„Za šest měsíců ode dneška budeme v situaci, kdy několik zemí bude vakcínu mít, a my si myslíme, že to budou Británie, Rusko, Spojené státy a Čína. Ostatní země se budou muset rozhodnout, komu věří,“ citoval list o víkendu šéfa fondu, jenž funguje jako firma private equity a letos v lednu měl pod palcem majetek za 165 miliard dolarů. Odborná veřejnost přitom považuje za pravděpodobnější, že vývoj vakcíny bude trvat déle (viz graf).

 

Pokud vám připadá, že jeden výrok popírá druhý, nedivte se: píše se rok 2020 a takový rozpor v prohlášeních veřejně činné osoby je pořád malé pivo. Znepokojivá je jiná věc: bezpečnostní služby obou západních vakcínových konkurentů Ruska se domnívají, že pokud Moskva skutečně bude do půl roku vakcínu mít, nebude to výsledek práce tamních vědců, nýbrž zlodějny.

Britské Středisko národní kyberbezpečnosti (National Cyber Security Centre) a analogická kanadská instituce Communications Security Establishment minulý týden oznámily, že skupina kybernetické špionáže APT29 se v uplynulých týdnech pokusila ukrást citlivá data stran výzkumu vakcíny v obou zemích. Podle Britů pracuje skupina „s téměř naprostou jistotou pro výzvědné služby Kremlu“. Americký úřad pro národní bezpečnost, National Security Agency, to vzápětí potvrdil.

Skupina použila malwaru známého jako „WellMess“ a „WellMail“. Žádná ze stran neupřesnila, jestli byly útoky úspěšné; Britové pouze řekli, že napadené instituce byly dobře připraveny.

Putin by profitoval

Britský ministr zahraničí Dominic Raab podle očekávání prohlásil, že „je zcela nepřijatelné, aby ruské bezpečnostní služby napadaly instituce, které se věnují výzkumu vakcíny pro covidu-19“. Řekl také, že Británie bude spolupracovat se svými zahraničními partnery za účelem přivedení viníků k odpovědnosti. 

Moskva stejně předvídatelně veškerá nařčení z covidové kyberšpionáže odmítla. „Nemáme informace o tom, kdo mohl hackersky napadnout britské farmaceutické firmy a výzkumná střediska,“ řekl Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. „Můžeme říct jediné: Rusko s tím nemá nic společného.“

Prezidentu Putinovi by se případné ukradené informace o výzkumu vakcíny velmi hodily. Adam Schiff, šéf výboru amerického Kongresu pro tajné služby, zmínil fakt, že Putinovi se doma nepodařilo účinně zasáhnout proti šíření koronaviru. „Vakcína by pomohla podpořit jeho uvadající prestiž doma i v zahraničí, o ekonomickém zisku nemluvě,“ řekl Schiff. Podle něho by proto nebylo překvapivé, kdyby v tomto smyslu ruské tajné služby angažoval.

Ostře sledované výsledky

Skupina APT29, známá také jako Cozy Bear and the Dukes, se nechvalně proslavila v roce 2016, kdy napadla server ústředí americké Demokratické strany a několik měsíců před volbami poskytla ke zveřejnění e-maily jeho uživatelů. Obvykle se soustředí na vládní úřady, ambasády, think-tanky, zdravotnické organizace a energetické firmy.

Zprávy o hackerských útocích přicházejí ve velmi citlivou chvíli. Dnes byly zveřejněny první klinické testy vakcíny, již vyvíjí tým vědců na Oxfordské univerzitě a v níž vkládá odborná veřejnost mnoho nadějí. Testování zatím proběhlo na 1077 lidech a prokázalo, že vakcína dokáže posílit imunitu recipienta – vede k tvorbě protilátek a takzvaných a T-buněk, které dokáží bojovat s koronaviry. Podle vědců jde o velmi slibné výsledky, nicméně je třeba je potvrdit dalším výzkumem. Rusové mezitím oznámili, že své první klinické testy spustí v srpnu.