Ropný gigant z Abú Dhabí míří k rekordní akvizici německé chemičky

Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) podala nabídku na převzetí německé chemické společnosti Covestro za 14,7 miliardy eur (v přepočtu přibližně 360 miliard Kč). Tato transakce by se mohla stát největším zahraničním převzetím v historii Spojených arabských emirátů.

Ropný gigant z Abú Dhabí míří k rekordní akvizici německé chemičky
Ropný gigant z Abú Dhabí míří k rekordní akvizici německé chemičky | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Adnoc nabídl 62 eur (1 520 Kč) za akcii, což představuje více než 50% prémii oproti ceně před 16 měsíci. Tato cena výrazně převyšuje tržní hodnotu akcií Covestro za poslední tři roky, což odráží cyklickou povahu chemického průmyslu a aktuální výzvy v tomto odvětví. Součástí dohody je také investice 1,2 miliardy eur (29,5 miliardy Kč) nových prostředků do Covestro, čímž Adnoc potvrzuje svůj dlouhodobý závazek vůči rozvoji této společnosti.

Covestro, který byl v roce 2015 oddělen od konglomerátu Bayer, je považován za klenot německého průmyslu. Společnost je lídrem ve výrobě polyuretanových pěn, které jsou široce využívané v domácích spotřebičích a izolacích. Také se specializuje na produkci polykarbonátu, lehkého a odolného plastu, jenž nachází uplatnění zejména v automobilovém průmyslu. Produkty Covestro jsou zásadní pro řadu odvětví, včetně výroby elektrických vozidel.

Khaled Salmeen, výkonný ředitel downstream byznysu Adnocu, označil akvizici za „obrovský obchod“ a „změnu paradigmatu“. Adnoc, který těží třikrát více ropy denně než Shell, se snaží diverzifikovat své podnikání v očekávání budoucnosti, kde bude ropná závislost klesat, ale poptávka po produktech odvozených od ropy, jako jsou plasty, poroste.

Generální ředitel Covestro, Markus Steilemann, podpořil transakci s tím, že podle něj poskytne společnosti „silnější základ pro udržitelný růst v atraktivních sektorech“ a umožní jí přispět k zelené transformaci.

Regulační výzvy

Transakce bude podléhat schválení regulačních orgánů v Berlíně a pravděpodobně i v Bruselu. Existují obavy, že by státem vlastněná Adnoc mohla získat neférovou výhodu oproti evropským konkurentům, jako je BASF. Salmeen však vyjádřil přesvědčení, že obchod získá všechna potřebná povolení, protože Adnoc nepůsobí v oblastech polykarbonátu nebo polyuretanu, což znamená, že akvizice nepředstavuje hrozbu pro hospodářskou soutěž.

Budoucnost Covestro

Adnoc uvedl, že požádal současné vedení Covestro, aby zůstalo ve funkci i po dokončení akvizice. Společnost se také zavázala dodržovat stávající dohody se zaměstnanci, včetně kolektivního vyjednávání a respektování pracovních rad.

I když chemický průmysl v současnosti čelí výzvám, jako je nadbytek kapacit a klesající poptávka v Evropě, Adnoc vidí v Covestro globální společnost s vyváženým působením v Severní Americe, Evropě a Asii. Salmeen zdůraznil význam blízkosti k zákazníkům a společného výzkumu a vývoje, poukazujíc na dlouhý vývojový cyklus produktů v automobilovém průmyslu.

Tato akvizice představuje významný krok v Adnocově strategii investovat 150 miliard dolarů (3,46 bilionu Kč) do kapitálových výdajů v letech 2023 až 2027. Cílem je vybudovat globální chemickou společnost, která se zařadí mezi pět nejlepších v oboru, s důrazem na rozvoj plynárenského a chemického sektoru, zejména v Asii.