Saúdové už nechtějí dělat zbytku světa dojnou krávu. Investice omezí

Veřejný investiční fond královské rodiny ze Saúdské Arábie už nebude investovat do projektů, které jen polykají peníze. Éra snadných peněz pro zahraniční subjekty prý končí.

Saúdové už nechtějí dělat zbytku světa dojnou krávu. Investice omezí
Rijád se chce zaměřit na domácí investice, ilustrační foto | Shutterstock.com

Saúdskoarabský Veřejný investiční fond (Public Investment Fund – PIF), který spravuje aktiva v hodnotě 925 miliard dolarů, byl oblíbený u investorů a obchodníků po celém světě, protože investoval prakticky do čehokoliv. Od sportu přes ropný průmysl nebo automobilky až po herní společnosti. Éra snadných peněz pro stovky zahraničních subjektů má ale skončit.

Arabské království, které pohádkově zbohatlo na těžbě ropy, mění své priority a už nechce utrácet značné finanční prostředky za zahraniční projekty. Nově se má v daleko větší míře zaměřit na domácí projekty, zejména infrastrukturu. „Končí, lidé si to začínají uvědomovat,“ řekl anonymně pro Financial Times významný investiční bankéř sídlící v Dubaji.

Zahraniční investoři přiznávají, že královští úředníci kladou zájemcům o investice PIF mnohem více podmínek, než tomu bylo dříve. Často požadují najímání místních zaměstnanců, pokud se jedná o projekty přímo v Saúdské Arábii.

Případně po zahraničních subjektech chtějí, aby také vložily část vlastních prostředků do rozvoje Saúdské Arábie. Pokud se už královská rodina rozhodne do nějakého projektu nebo firmy investovat, chce po druhé straně, aby se angažovala i přímo v jejich zemi.

Samotný fond změnu strategie vysvětlil tím, že vybudoval robustní investiční proces a bude si pečlivě vybírat partnery podle vlastních kritérií. To vede pochopitelně k tomu, že zájem zahraničních firem o peníze ze státního fondu opadl. „Zájem klientů se podstatně snížil. Už to není jen o tom se ukázat a očekávat šek,“ přiznal bankéř z Dubaje.

Investiční strategii PIF řídí korunní princ Muhammad bin Salmán, jenž je rovněž saúdskoarabským premiérem. Fondu šéfuje od roku 2015, jenž v té době držel aktiva ve výši 150 miliard dolarů. Cílem nástupce krále je diverzifikovat portfolio fondu a připravit zemi na éru po ukončení těžby fosilních zdrojů. Korunní princ je také je mnohem aktivnější na mezinárodní scéně.

Rozhodnutí omezit těžbu ropy pro rozpočet země na Arabském poloostrově znamená, že jsou státní finance opět v deficitu. I proto se mají velkorysé zahraniční investice zásadně omezit, období otevřené dlaně s penězi je minulostí, stěžují si zahraniční bankéři.

Fond se už zbavil investice v americké společnosti Carnival, která provozuje flotilu výletních lodí, nebo podílu v zábavní společnosti Live Nation Entertainment. PIF prodal ale akcie i řady dalších amerických firem.

Princ Muhammad hodlá ve větší míře investovat do infrastruktury přímo ve své zemi a je méně důvěřivý vůči zahraničním investorům, řekl jeden ze zahraničních investičních bankéřů. Rijád plánuje každým rokem do rozvoje své země nalít alespoň 40 miliard dolarů (908 miliard korun).

V zemi chce rozvíjet cestovní ruch, těžbu nerostných surovin, vlastní průmyslovou výrobu i sportovní sektor. V roce 2027 bude hostit mistrovství Asie ve fotbale, o dva roky později asijské zimní hry, v roce 2030 Expo a pro rok 2034 byla Saúdská Arábie jediným uchazečem o mistrovství světa ve fotbale.