Od čerstvě pražené kávy po luxusní hotely. Julius Meinl chce z Prahy expandovat do celé Evropy

Julius Meinl I. založil ve Vídni průmyslovou pražírnu kávy, jeho potomek Julius Meinl VI. teď chce z Česka rozjet svůj byznys s aparthotely. Zakládá tu proto svůj první fond kvalifikovaných investorů.

Od čerstvě pražené kávy po luxusní hotely. Julius Meinl chce z Prahy expandovat do celé Evropy
Julius Meinl VI. | foto: House of Julius Meinl

Julius Meinl, toho jména první, se narodil v roce 1824 v Kraslicích. Za lepšími pracovními příležitostmi se po vyučení v Praze vydal do Vídně, kde si otevřel nejprve obchůdek s čerstvě praženou kávou a poté i průmyslovou pražírnu kávy. Když ve svých bezmála devadesáti letech předával byznys synovi, rozkládaly se už jeho pobočky po celém rakousko-uherském mocnářství.

Pak ale přišla doba, která rodinnému impériu nepřála. Kvůli nacismu skončili potomci Julia Meinla I. v britském exilu, komunimus pak zlikvidoval jejich obchodní aktivity ve střední a jihovýchodní Evropě, připomíná server iDnes. V 90. letech se rodina pokusila o velkolepý návrat do Česka, kde otevřela stovku supermarketů nebo síť drogerií. To jí ale nevyšlo a nakonec prodejny rozprodala.

Nakonec se slavná rodina našla v nemovitostech. Založila společnost Julius Meinl Living, která se věnuje developmentu a provozuje nemovitosti, například luxusní apartmánové rezidence. Tento koncept si vyzkoušela poprvé v Praze, kde na Senovážném náměstí vyrostl v roce 2022 hotel The Julius Prague se 168 apartmány. Díky němu byl loňský rok pro zmíněnou společnost rekordním, protože utržila 298 milionů korun a hodnota jejích nemovitostí vzrostla o 192 milionů na 2,9 miliardy korun.

Teď chce rodina Julia Meinla expandovat dál – a koncept aparthotelů vyvézt do celé Evropy. Zakládá proto svůj první fond kvalifikovaných investorů, upozornil server e15. The Julius Fund bude investovat prostřednicvím nákupu akcií a dluhopisů do společnosti Julius Meinl Living. Cílem fondu je dosáhnout průměrného ročního výnosu ve výši osmi až deseti procent s investičním horizontem pěti let, přičemž od investorů chce vybrat přes 500 milionů korun ročně, doplňuje e15.

Kromě pražské rezidence provozuje firma hotel i v Budapešti, další The Julius má vzniknout v Bukurešti. Během následné fáze expanze se ale chce zaměřit na Západ a proniknout do Říma, Londýna, Bruselu, Dublinu, Ženevy, Barcelony nebo Frankfurtu nad Mohanem.

„Poptávka po luxusních hotelových rezidencích rostla v posledních letech mnohem rychleji než v jakémkoliv jiném segmentu,“ řekl serveru e15 Julius Meinl VI., generální ředitel společnosti Julius Meinl Living. V plánu má prý jednu až tři akvizice hotelů ročně. „Věříme, že se můžeme stát lídrem v oblasti luxusních apartmánových hotelů. Moje vize je taková, že bychom mohli do budoucna provozovat až patnáct hotelů po celé Evropě,“ dodal.

Meinlové v České republice podnikají i v dalších oblastech, například v distribuci značkových gurmánských potravin nebo ve výrobě světoznámých Mozartových koulí v rodinném cukrářském podniku v Plané nad Lužnicí.