Rogers investuje přes 100 miliard korun do kanadského sportu

Rogers Communications oznámil akvizici 37,5% podílu společnosti Bell v Maple Leaf Sports & Entertainment (MLSE) za 4,7 miliardy kanadských dolarů (cca 105,9 miliardy Kč). Touto transakcí se Rogers stane většinovým vlastníkem MLSE, která vlastní přední kanadské sportovní týmy, včetně Toronto Raptors (basketbal) a Toronto Maple Leafs (hokej).

Rogers investuje přes 100 miliard korun do kanadského sportu
fanoušci hokejového klubu Toronto Maple Leafs | www.shutterstock.com

Akvizice zdvojnásobí současný podíl Rogersu v MLSE a výrazně posílí jeho pozici na kanadském sportovním trhu. Rogers již vlastní také baseballový tým Toronto Blue Jays.

Pro Bell, která se potýká s poklesem v tradičních telekomunikačních a mediálních segmentech, znamená prodej příležitost ke strategické restrukturalizaci. Akcie Bellu po oznámení akvizice vzrostly o více než 4 %.

Tony Staffieri, generální ředitel Rogersu, zdůraznil hodnotu MLSE a význam dlouhodobého kanadského vlastnictví těchto ikonických sportovních týmů. Sportovní vysílání pro Rogers představuje rostoucí segment, což potvrzuje 7% růst mediálních tržeb ve čtvrtém čtvrtletí.

Bell si v rámci dohody zachová dlouhodobá vysílací a sponzorská práva v MLSE, včetně práv na polovinu zápasů Toronto Raptors.

Analytici však poukazují na vysokou cenu akvizice a možné regulační překážky kvůli koncentraci torontských sportovních týmů pod kontrolou Rogersu. Zároveň vidí transakci jako výhodný krok pro Bell, který zhodnotil svá aktiva.

Tato dohoda podtrhuje rostoucí trend investic do sportovních týmů, kde hrají klíčovou roli lukrativní vysílací práva a loajální fanouškovská základna.