Brusel má zelenou k zavedení cel na čínské elektromobily. Jejich odpůrci se bojí odvety Pekingu

Čína dnes podle státních médií vyzvala Evropskou unii, aby zavedení dodatečných cel odložila, a zabránila tak eskalaci napětí ve vzájemném obchodě.

Čína dnes podle státních médií vyzvala Evropskou unii, aby zavedení dodatečných cel odložila, a zabránila tak eskalaci napětí ve vzájemném obchodě.

Celý článek
0

Brusel odložil zákon o odlesňování. Ochránci přírody zuří, byznys to vítá

Kontroverzní zákon o odlesňování, který nařizuje podnikatelům v EU dokazovat, že dovážené suroviny, jako je dřevo, palmový olej, káva nebo hovězí maso nezpůsobují kácení lesů, Brusel o jeden rok odložil.

Kontroverzní zákon o odlesňování, který nařizuje podnikatelům v EU dokazovat, že dovážené suroviny, jako je dřevo, palmový olej, káva nebo hovězí maso nezpůsobují kácení lesů, Brusel o jeden rok odložil.

Celý článek
0

Auta z Číny mají v Česku podíl do deseti procent, elektromobily vyšší

Celkový podíl čínských aut na českém trhu se pohybuje pod deseti procenty. Vyšší zastoupení čínské výroby je u elektromobilů, mimo jiné kvůli nejprodávanější značce Tesla, která část produkce pro český trh vyrábí právě v Číně. Uvedl to tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Celkový podíl čínských aut na českém trhu se pohybuje pod deseti procenty. Vyšší zastoupení čínské výroby je u elektromobilů, mimo jiné kvůli nejprodávanější značce Tesla, která část produkce pro český trh vyrábí právě v Číně. Uvedl to tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Celý článek
0

Recenze: Sluchátka Huawei FreeBuds 6i svým zvukem překvapí, zejména pokud se propojí s kvalitou

Společnost Huawei se kromě telefonů specializuje i na další elektroniku v podobě hodinek, tabletů či špuntových sluchátek. A právě o nich bude řeč, aktuálně totiž na český trh přichází novinka v podobě sluchátek z řady FreeBuds s označením 6i. A Hrot24 dostal možnost se na ně ještě před launchem detailně podívat.

Recenze: Sluchátka Huawei FreeBuds 6i svým zvukem překvapí, zejména pokud se propojí s kvalitou
Nová bezdrátová sluchátka Huawei FreeBuds 6i rozhodně nehrají špatně | Foto: Huawei

Hned na začátek je ale potřeba si říci, že testovat sluchátka k mobilním telefonům je sice činnost velmi zábavná, ale zároveň také poměrně nelehká a někdy až trochu nevděčná, protože každý mobil interpretuje hudbu jinak a sluchátka jsou tak v tomto ohledu jedinou skutečnou konstantou. Zjednodušeně řečeno, to, jaký dojem z interpretace zvuku bude posluchač mít, tedy záleží nejen na kvalitě a typu samotných sluchátek, ale z velké části i na kvalitě zdroje hudby, což si lze představit jako velkou množinu dalších prvků, které výsledný dojem ovlivňují.

Klíčová je samozřejmě vlastní kvalita přehrávaných skladeb a to, zda jde při poslechu o stream z internetu, či nikoliv. A pokud ne, tak v jaké aplikaci se muzika přehrává a k tomu všemu ještě, zda jde o bezdrátový přenos. Interpretaci ale dost výrazně ovlivňuje i hardware telefonu, respektive to, jakým funkcím dají výrobci přednost.

Každý čip, který má mít špičkové funkce, je totiž dražší než ten obyčejný. A jinak tedy bude hrát fotomobil, jinak mobil z nejnižší cenové třídy a jinak naopak třeba vlajková loď zavedené značky. A rozdílně bude samozřejmě hrát audiomobil s integrovaným hi-res převodníkem i zesilovačem, jenomže těch už je dnes stejně jako šafránu. 

Sluchátka jsem testovala za pomoci telefonu Samsung Galaxy A54, tedy nejlépe vybaveného zařízení z modelové řady A, která v některých ohledech dokonce splývá s nejvyšší řadou Galaxy S. Přesto však nejde o audiomobil úzkém slova smyslu, jakým byly třeba některé telefony Sony či HTC.

Bohatá výbava a slušné parametry 

Huawei FreeBuds 6i se designem prakticky neliší od aktuálně prodávaných FreeBuds 5i, rozdíl je ale v kapacitě baterie uvnitř nabíjecího pouzdra, ta se zvýšila o 25 procent na 510 mAh, což podle údajů v technické specifikaci garantuje až 35 hodin, která dostanou sluchátka navíc na jedno nabití pouzdra (s vypnutou funkcí ANC).

Sluchátka v plastovém obalu, kterému na přední straně nechybí barevně blikající dioda pro signalizaci stavu, dobře drží a pohodlně se vyndavají. Na jeho pravém, zaobleném boku se pak nachází ještě párovací tlačítko, s nímž se sluchátka propojují skrze standard Bluetooth 5.3. 

Sluchátka Huawei FreeBuds 6i v otevřeném dobíjecím pouzdře.
Foto: Kristina Blümelová

Uvnitř sluchátek se ukrývají dva dynamické čtyřmagnetové měniče o průměru 11 mm s frekvenčním rozsahem 20 až 40 000 Hz a k tomu i certifikací Hi-Res Wireless, což znamená, že kromě vysokého standardu reprodukce používají navíc k bezdrátovému přenosu v rámci Bluetooth 5.3 bezeztrátový kodek DLAC.

Tyto parametry běžným uživatelům příliš neřeknou, ale je pravdou, že u sluchátek v této cenové kategorii jsou spíše výjimkou a ukazují, že ve spojení s kvalitním zdrojem hudby by mohly tak říkajíc hrát opravdu od podlahy. Mají k tomu (alespoň papírové) předpoklady.

Aby byl popis kompletní, nesmíme zapomenout na dobu, po kterou sluchátka vydrží hrát na jedno vytažení z pouzdra. Výrobce udává kapacitu jejich baterie 55 mAh, tedy až osm hodin přehrávání s vypnutým a pět hodin se zapnutým ANC.

Nutno však dodat, že tyto údaje vycházejí z laboratorních zkoušek za určitých podmínek a v reálu je výdrž vždy o něco nižší. Já jsem ale se sluchátky strávila téměř celé odpoledne a nabíjet jsem je nemusela.

Ovládání sluchátek je prakticky vzato totožné s jinými značkami, provádí se za pomoci gest přímo na těle. A stejně jako u FreeBuds 5i lze přímo gesty ovládat i hlasitost. K dalším nastavením pak slouží aplikace AI Life, v níž lze například nastavit gesta, zapínat či vypínat funkci ANC, přepínat mezi různými zvukovými efekty či používat přímo ručně nastavitelný ekvalizér a podobně.

Zastavme se ještě na chvilku u funkce potlačení okolního hluku. Sluchátka samozřejmě disponují komorou pro filtrování šumu, která rozpoznává hlasy a zvuky o střední a vysoké frekvenci a co nejúčinněji je filtruje. K tomu ale ještě Huawei vytvořil algoritmus Intelligent Dynamic ANC 3.0, který by měl aktivně sledovat okolní zvuky a podle toho na míru ihned upravovat intenzitu potlačení.

Prostředí ovládací aplikace AI Life je velmi přehledné. Jazykové nastavení vychází z toho, jakým jazykem hovoří celý telefon a kam má lokalizovaný Google Play. V tomto případě jde o švédštinu.
Foto: Kristina Blümelová

FreeBuds 6i hrají pěkně, ale potřebují „dobré podmínky“

Když jsem hovořila o tom, že sluchátka FreeBuds 6i mají předpoklady pro to, aby dobře hrála, doufala jsem, že se při poslechu nezklamu. A kupodivu opravdu zklamaná nejsem. Dalo by se říci, že každá sluchátka mají svůj určitý osobitý charakter a podle toho si je mnozí lidé vybírají.

V některých je dojem z hudby klidnější a zaoblenější, v jiných naopak intenzivnější, naléhavější či dravější. A je na každém, co mu vyhovuje více. Tato sluchátka bych osobně zařadila do kategorie „klidnější“ a tím slovem určitě nemyslím obecně „horší“. Ale přesně v tomto momentu se dostávám k tomu, že hodně záleží na tom, z čeho si posluchač hudbu pouští.

Začněme od té lepší varianty, tedy od kombinace poslechu hudebních souborů v bezeztrátovém formátu FLAC s až studiovou kvalitou, nahraných do interní paměti mobilu a přehrávaných v aplikaci Samsung Hudba. Ta respektuje hardware telefonu a sama velmi dobře ví, co hardware umí podpořit.

V ten moment sluchátka reprodukují hudbu opravdu solidně, nedochází ani k přepalu výšek a ani utápění středů v basech, zvuk má hloubku, čistotu a maximální hlasitost je zcela dostačující pro poslech, kdy člověk neslyší nic jiného. A to i přes vypnutý ANC. 

Poslech mě baví, je příjemný a hudební výraz je takový klidný, plastický a zakulacený. Zkuste si jej představit jako vodu, co si v poklidu teče, občas se zatočí ve víru, ale nic s sebou nestrhává. Zároveň však nestojí a nezarůstá žabincem.

Tenhle typ interpretace mám osobně raději než dravé, basově příliš burácivé a někdy až nátlakové vyznění některých konkurenčních sluchátek. Přijde mi totiž taková opravdovější.  

Sluchátka Huawei FreeBuds 6i se budou prodávat v bílé, černé a fialové barvě.
Foto: Huawei

Druhou kombinací je pak poslech streamovaných skladeb v aplikaci Spotify, která používá ztrátový formát zvuku a hudební výkon telefonu nelze v takovém přpadě využít naplno. Je to proto, že nad mnoha jednotlivostmi, které při poslechu skládají celek, přebírá vládu pouze Spotify a v Huawei FreeBuds 6i je ten kvalitativní rozdíl mezi zdroji opravdu slyšet. Je to vlastně s podivem, když si uvědomím, že jde o sluchátka za 2 500 korun. 

Jak jsem psala na začátku, výsledný dojem z poslechu opravdu ovlivňuje poměrně velké množství nejrůznějších detailů, takže pokud si budete chtít užít výkon těchto sluchátek na plno a zároveň se nebudete chtít zdržovat stahováním hi-res hudby a přetahováním alb do telefonu, doporučuji streamovat hudbu z aplikace Tidal, což je takové Spotify pro náročnější a náročné posluchače.

Huawei FreeBuds 6i nejsou špatná sluchátka. Myslím si, že rozhodně nebudou hrát hůře než většina jejich přímých cenových konkurentů, ba dokonce je dost pravděpodobné, že budou hrát daleko lépe.

Zejména pokud jim dáte „potravu“ v podobě kvalitněji zpracovaného audio obsahu. To se vám pak odmění zvukem, který náladu určitě nezkazí a za který byste si museli u tradičních „audiofilských“ značek asi o dost připlatit.