Průlom v těžbě lithia: nová metoda slibuje levnější a ekologičtější elektromobily

Vědci objevili průlomovou metodu extrakce lithia, která by mohla významně ovlivnit budoucnost automobilového průmyslu. Nová technika, vyvinutá týmem z Pritzkerovy školy molekulárního inženýrství na Chicagské univerzitě, umožňuje efektivně získávat lithium i ze zdrojů s nízkou koncentrací tohoto minerálu, jako je mořská či podzemní voda.

Průlom v těžbě lithia: nová metoda slibuje levnější a ekologičtější elektromobily
Nová metoda těžby lithia slibuje levnější a ekologičtější elektromobily | Vytvořeno pomocí Dall-e

Lithium je klíčovou surovinou pro výrobu lithium-iontových baterií, které pohání vše od smartphonů až po elektromobily. Ačkoli se globální produkce lithia za poslední dekádu ztrojnásobila, současné metody těžby jsou pomalé, energeticky náročné a vyžadují vysokou koncentraci lithia v horninách. To limituje počet zemí s ekonomicky výhodnými ložisky.

Nová metoda izoluje lithium na základě jeho elektrochemických vlastností, což umožňuje jeho absorpci podobně jako voda v houbě. Tento přístup je tak účinný, že otevírá dveře k získávání lithia i ze zdrojů, které byly dosud komerčně nevyužitelné. Podle výzkumníků by to mohlo výrazně rozšířit potenciální zdroje této strategické suroviny.

Objev přichází v době, kdy se prodeje elektromobilů v Evropě a Severní Americe potýkají se stagnací. Nejnovější data ukazují meziroční pokles o 9 % v EU a Velké Británii a o 3 % v USA a Kanadě. Nová metoda těžby lithia by mohla pomoci snížit náklady na výrobu baterií, a tím i ceny elektromobilů. Zároveň by mohla zajistit domácí zdroje lithia a snížit závislost na dovozu, zejména v kontextu nových cel na baterie dovážené z Číny.

Vědci nyní doufají v další vývoj a komerční využití této slibné technologie. Pokud se podaří efektivně implementovat novou metodu extrakce lithia, mohlo by to znamenat významný posun směrem k dostupnějším a ekologičtějším elektromobilům, což by mělo pozitivní dopad na životní prostředí i spotřebitele.